Driedubbel glas en condensatie

Beste allemaal,

We laten binnenkort de ramen in onze renovatiewoning vervangen door PVC-ramen en overwegen daarbij driedubbel glas.

Op dit forum en andere fora las ik vragen en antwoorden over de zin en onzin van driedubbel glas het risico op condensatie op de muren doordat die dan minder isoleren dan de ramen.

Daarom wil ik even onze situatie schetsen:

- Woning uit 1966
- Zoldervloer bergzolder geïsoleerd met 18cm glaswol en 10cm rotswol
- Vloer gelijkvloers geïsoleerd met 15cm EPS
- Spouwmuren (5cm) zullen worden geïsoleerd met EPS > dit wordt iets voor volgende lente
- Ventilatiesysteem D in de hele woning, met vochtrecuperatie (enthalpiewisselaar)

Lijkt het jullie zinvol om in deze woning driedubbel glas te voorzien? En lopen we dan een risico op condensatie op de muren?

Volgens mijn warmteverliesberekening hebben mijn muren nu een U-waarde van 1,52. Na spouwmuurisolatie wordt dat 0,49 in theorie, maar met de onvermijdelijke koudebruggen zal dat wel wat hoger uitvallen. Driedubbel glas heeft een Ug-waarde van 0,5-0,6, had ik begrepen.

Alvast bedankt voor jullie feedback!

Stefaan

 

Reacties

Je moeten kijken naar de toekomstige oppervlakte temperatuur van je muren en daaruit het risico op condensatie halen.  

Grofweg heb je bij 'normale luchtvochtigheid condensatie wanneer oppervlaktetemperatuur tussen 12 en 14 graden is.  

Die oppervlaktetemperatuur van je muren gaat door plaatsen van andere ramen en glas natuurlijk niet veranderen.  Wat wel verandert is dat mogelijk de ramen niet meer de koudste opp. zijn en dat je daar dan geen condensatie hebt.  En ramen zijn/waren uitgerust om condensatie op te vangen.  En omdat er op de ramen condensatie is, daalt de luchtvochtigheid binnen, waardoor er op de muren geen condensatie komt. Ook al zouden die zo koud zijn dat er theoretisch condensatie kan zijn (condensatie op ramen zal immers de luchtvochtigheid altijd verder doen dalen

Volgens mij moet je daarom enkel bekijken of er momenteel condensatie is of was op de ramen binnen.  Is dat niet zo, zal je in een toekomst ook geen condensatie hebben op de muren. 

Daarnaast zal je ventilatiesysteem de luchtvochtigheid relatief laag houden in de winter waardoor de kans op condensatie  ook weer lager wordt.  En daarnaast kan pleisterwerk ook een berg vocht bufferen.  Korte tijd een te koude muur (bv op de koudste nacht) is daarom nog geen probleem.  Het is maar na enkele dagen dat pleisterwerk het vocht niet kan wegwerken.

Op die manier, zeker na opvullen spouw is de kans op condensatie wel echt klein.

Dan blijft  nog enkel het probleem over van koudebruggen na opvullen spouw..   maar dat probleem wordt ook niet veroorzaakt door drievoudig glas.  Maar door de slechte isolatie. Dat zou je niet mogen tegenhouden om drievoudig glas te plaatsen.

De grootste impact van alle isolatie is wel dat de binnentemperatuur gemiddeld hoger blijft. Daardoor zal ook de oppervlaktetemperatuur van muren hoger zijn.  En ook weer minder kans op condensatie. 

 Merk je na spouwisolatie  idd een probleem met een koudebrug zal ke per situatie een oplossing moeten zoeken (extra ventileren, hoger verwarmen, extra lokale isolatie...).

Zelf zie ik daarom dus geen reden geen drievoudig glas te plaatsen.  Na isoleren van de spouw moet je op de koudste winterdagen wel op zoek naar koudebruggen.  Maar dat staat los van ramen.  

Dankjewel Walter, top weer 👍🏻

 

walter-8 schreef: Zelf zie ik daarom dus geen reden geen drievoudig glas te plaatsen.

Goh, het glas is veel zwaarder, waardoor veel minder eenvoudig om een herstelling te doen. Scharnieren zien meer af. Het is duurder. En in het geheel presteert schijnwerk met drievoudig glas daarom niet beter. De Uw waarde (en nog beter de uw waarde ifv daglichtfactor) zou ik proberen te vergelijken en niet de U-waarde van het glas. En vergelijk de winst t.o.v. het totale energieverlies. In ons project hebben we bewust gekozen voor 3voudige beglazing in de 4 dakvlakramen (94x140) ipv 4-voudige beglazing. De winst was maar 1% op het totale project....

Maar voor condensatie zie ik ook geen probleem.

 

tom.van heirsele schreef: In ons project hebben we bewust gekozen voor 3voudige beglazing in de 4 dakvlakramen (94x140) ipv 4-voudige beglazing. De winst was maar 1% op het totale project....

1% winst op iets dan 0.5% (ik gok maar iets ;-)).van de totale opp haalt is niet slecht... (ook 1% winst met 1% opp is niet slecht).  

Mijn opmerking was idd vooral idd verwijzend naar het condensatierisico.   In dit project zou ik zelf eerst mijn geld proberen te stoppen in isoleren van de buitenmuren.  Daar is vermoedelijk meer winst te halen.  Maar het hangt er natuurlijk weer vanaf hoe groot de raamoppervlakte in totaal is; en bij grotere ramen is de winst voor drievoudigglas beter dan voor kleinere ramen.  Tenzij je  nog voor zeer goed geïsoleerde profielen gaat.  

Hier hebben we bv de fout gemaakt ergens een vast raam 'in 2 te doen' ; door dat extra profiel is natuurlijk de isolatiewaarde slechter....

Maar die discussie wordt weer makkelijker als je er de warmteverliesberekening ernaast legt; kan je direct zien wat de impact kan zijn op de energieprestatie. 

3 voudig glas kan zeker in uw situatie. Hiervoor kan je volgende tabel raadplegen, afkomstig uit het eindwerk van een industrieel ingenieur bouwkunde. In de tabel zie je welke combinatie van isolatie en ramen mogelijk zijn en waar er al dan niet condensatie kan optreden.

https://ibb.co/0QC77NP

Wij hebben ook recentelijk onze ramen met oud dubbel glas laten vervangen en kozen daarbij voor hr++ glas omdat dit voor ons echt veel goedkoper uitkwam. 

Bedankt voor de referentie naar het eindwerk; 

Omwille van de verwijzigen de moeite eens te doorbladeren. 

Hier een link naar het volledig document.

https://docplayer.nl/16139238-Masterproef-toepassing-van-verschillende-…