Welke gevelisolatie gebruiken?

Wij wensen onze woning te verbouwing, maar ik ben niet zeker welke isolatie ik best/liefst gebruik. 

Waar ik vooral advies voor wens te vragen is voor de te gebruiken isolatie om de buitengevel te isoleren (gramitherm?) en de afwerking aan de zij- en achtergevel. Vooral de zijgevel dient compact te zijn omdat we hier op het perceel van de buren komen. Welk materiaal is er duurzaam en vraagt weinig onderhoud, en als het even meezit, niet te kostelijk?

De voorgevel wordt opnieuw opgebouwd met een gevelsteen en luchtspouw.

Ook voor de vloer ben ik er nog niet uit welke isolatie ik wil gebruiken. Wellicht kies ik voor een droog vloerverwarmingssysteem. 

Hebben jullie tips?

Reacties

Heb je een energetisch doel met de verbouwing? 

En welke isolatiewaarde moet de isolatie halen opdat je je doel haalt?  En waar relevant; heb je idd de opbouwmogelijkheid voor die dikte.   

Ivm de buren; ga eerst de discussie aan hoeveel cm je kan isoleren.  

Uiteindelijk is toch de eerste keuze die je moet maken een opbouwmethode.  Voor de voorgevel blijkbaar al gekozen (goed; dat is 1 ;-)). 

Een andere opbouw kan isolatie met crepi zijn, een houten of metalen gevelafwerking,... met ieder een aantal soorten isolaties als optie.

Kijk eens met iedere opbouw die je mogelijk acht wat kan, hoe de aansluiting met dak en fundering is, met welke isolaties je welke dikte hebt en of je die opbouwdikte hebt, met welke isolatie wat kan, wat in budget past...

Allemaal werk voor de architect ;-). 

gramitherm; nog nooit van gehoord; maar vrees voor de prijs.  En het eerste wat ik lees is hoeveel co2 het gebruikte materiaal buffer. Dat is mooi meegenomen, maar het gaat toch over de co2 die isolatie gaat uitsparen (ik lees liever over de technische eigenschappen eerst...).  Los daarvan is iedere cellulose isolatie een optie... met de juiste opbouw.

Droog/nat vloerverwarming; een voer voor een hele discussie op zich; maar nat is veelal zoveel goedkoper dat ik benieuwd ben waarom je droog wil.

Walter

 

 

Dag Walter,

Mijn idee voor de zijgevel is om de afwerking uit te voeren met sidings (PVC, cedral...) die weinig onderhoud vergen zodat de buren (of mezelf) hier niet mee belast zijn, momenteel kijken ze uit op een bakstenen gevel.

Isolatiewaarde; ik wil toch zeker de 3 m²K/W halen om premie te krijgen, dan doet het materiaal er niet zo toe, maar wel de dikte ;)

Als je dezelfde R-waarde haalt is het toch mooi meegenomen dat je met een biobased materiaal werkt die CO2 stockeert en daarbij in de zomer voor een betere binnenlucht zorgt dat bv PIR.
https://www.eurabo.be/files/attachments/.7487/01NL_Gramitherm_techn_fic…

Bij een dikte van 14 cm wordt er toch een R-waarde van 3,46 behaald, ruim voldoende.

Voorlopig gaat mijn voorkeur uit naar droge vloerverwarming omdat dit zelf wat eenvoudiger is om te plaatsen. Wat is de prijsverhouding tussen droog/nat?

Energetisch doel: EPC-peil zo laag mogelijk krijgen zonder te overdrijven. De energie die het kost om de isolatie te produceren moet kunnen terugverdiend worden in de volgende 20-30 jaar

Een goede EPC waarde zou idd het doel moeten zijn.  

Uit ervaring weet ik dat je dit doel ook beter verwoord.  Anders vallen velen dikwijls snel terug op het excuus, het is overdreven....

Zelf zou ik zeggen dat alleen een passiefhuis een goed doel is.  Iedereen die ik ken zonder passiefhuis heeft nadien spijt.  Het extra verbruik aan energie blijft de komende 40 jaar ieder jaar opnieuw komen.  Binnen 10 jaar ben je al lang de extra investeringen in isolatie vergeten.  Die energie uitgave blijft.  

Of ook; er zijn premies; de realiteit is echter dat er al premies worden gegeven zonder dat dit leidt tot een goed geïsoleerde woning.  3 m²K/W is echt niet goed geisoleerd voor een muur. Dat lag zeker dubbel zoveel zijn. Laat je aan die normen van de overheid niet vangen.  Zoals voor nieuwbouw de normen nog altijd slecht geïsoleerde woningen toelaten,  geven de premies ook geen goed geïsoleerde woningen.  Te veel worden die normen gesteld door beleidsmakers naar wat aanvaardbaar is voor het grote publiek.  In dit geval niet naar wat een goed geïsoleerde woning uiteindelijk is zn hoe we onze verslaving aan energie kunnen inperken.  Laat je dus niet vangen aan die wortel van een premie; die is er enkel voor ezels.  

En focus niet op 1 waarde; R-waarde van 3,46 is alleen voldoende als het hele EPC plaatje laag genoeg is.  Zo een getal zegt echt niets.  Je moet echt omgekeerd werken.  Welke EPC waarde wil je (negeer daarvoor technische oplossingen als zonnepanelen en warmtepompen), en welke isolatiewaarde heb je dan nodig.  

Als je een brug bouwt, kies je eerst welk verkeer die moet dragen en daarop pas je de peilers aan.  Je gaat niet eerst peilers zetten en dan kijken hoe zwaar de vrachtwagen mag zijn.  Eerst je doel bepalen, dan de details (wat een paar cm isolatie uiteindelijk zou moeten zijn binnen een bouwproject).  

En ook; 15cm Resol of PIR heeft wel een isolatiewaarde die passiefhuiswaardig kan zijn (dubbele van je cellulose-isolatie ).  Die isolatie zal zeker zijn co2 productie vele malen besparen in de komende jaar.  Veel meer dan jouw voorbeeldisolatie.  

Of ook; je plant wat kunstof niet te gebruiken in de isolatie maar zou dan wel kunstof afwerking nemen.  Ik zou het omgekeerde doen; neem een natuurlijke afwerking en kunstofisolatie.  Als isolatie gaat die kunstof veel langer meegaan en vooral nuttig zijn dan als afwerking.  Volgens mij mis je nu een optie om veel beter te isoleren (wat een gevolg is van het ontbreken van een doel...).  Dat is ook wat ik bedoel met dat verkooppraatje over opgeslagen co2 met die grasisolatie.  Bij jou lijkt het te pakken ;-).  Maar je riskeert zo het doel uit ogen te verliezen.  En je kan de opgeslagen co2 ook nemen in je natuurlijke afwerking.  Het is bv niet voor niks dat in het foldertje bij de faseverschuiving gesproken wordt over 24cm isolatie.  Niet over15cm isolatie.  Je moet een isolatie plaatsen in functie van zijn isolatiewaarde.  15cm is hier te weinig; met 24cm kan je al iets doen -zoals in de folder staat. 

Ok, bedankt voor je input. Eerder had ik zelf een isolatiewaarde van 5 in gedachten (ipv de 3 voor de premie). 

De reden voor de kunststofafwerking is zoals gezegd voornamelijk voor de beperkte onderhoud. Voor de uitbouw achteraan zullen we normaal kiezen voor houtskeletbouw met bv thermowood als afwerking, dit hebben we ook al gebruikt voor een deel van onze omheining achteraan. De bedoeling is om zo natuurlijk mogelijk te bouwen ;)

PIR is echter nog steeds een optie voor de zijmuur om zo weinig mogelijk op de grond van de buren te komen.

Ik zal verder met de EPB-verslaggever overleggen welke isolatiewaarde best gehaald wordt voor de muren (en beglazing)

 

JDeruddere schreef: Ik zal verder met de EPB-verslaggever overleggen welke isolatiewaarde best gehaald wordt voor de muren (en beglazing)

Nogmaals; dat is echt de verkeerde volgorde.  Jij beslist wat het doel is; epc man -beter nog architect, tenzij je de epc man ook extra betaalt voor advies, normaal is die enkel verslaggever en interesseert zich totaal niet in een doel-  bekijkt of dat doel gehaalt wordt.    Een EPC verslaggever is echt geen goede raadgever hier.  Het is als de stabilteitsingenieur vragen welke vrachtwagen over de brug kan rijden.  Die zal berekenen of een bepaalde vrachtwagen over de brug geraakt.  Maar die zal zich niet interesseren wat goed zou zijn voor de gemeenschap en wat past binnen doel en budget.  Daarvoor is er de architect.  

Plastic afwerking is bedriegelijk; het is echt niet duurzaam.  Beter ga je naar een volkernplaat als bv trespa als onderhoud een doel is. 

Ik begrijp ik zelf ook niet waarom je denkt dat hout meer onderhoud gaat vragen dan plastics.  In tegendeel; plastics hebben net de neiging om mosachtige dingen meer kans te geven.  Die zal je om de paar jaar moeten verwijderen.  Hout is onderhouds vrij.  

Wat is volgens jou dan een goede isolatiewaarde van een gevel (bv in een passief huis)?

En waarom zou je dan opteren voor een kunststof isolatie (PIR) boven een ecologische isolatie als gramitherm of houtwol als je dezelfde R-waarde haalt? Toch een beetje dezelfde contradictie als de keuze voor gevelafwerking tussen pvc of hout in mijn ogen

 

"Wat is volgens jou dan een goede isolatiewaarde van een gevel (bv in een passief huis)?"

Daar is geen eenduidig antwoord op.  

De vraag is bv hoe zorg je dat je bv maximaal 10W/m2 (of iets in kwh/m2 per jaar) aan verwarming nodig hebt.  De hele schil van de woning moet daarop gericht zijn. En de ventilatie en de luchtdichtheid  en...  Minder in een muur kan gecompenseerd worden door meer isolatie in je dak of minder ramen of betere ramen of...

Met al die info moet de architect een ontwerp maken.  EPC man bevestigd maar dat architect zijn werk goed deed (of ze puzzelen samen een beetje).  Centimeters isolatie is maar een detail...

Wil je absoluut cijfers; kijk eens wat voorbeelden na op http://www.bouwdetails.be/2Ddetails.html

Een voorbeeld  streeft naar een R waarde van  6 (m².K)/W voor de totale muur.

Maar je vindt misschien meer inspiratie in renovatie voorbeelden: https://nieuws.pixii.be/nieuws/eindmeet-in-zicht-voor-project-passiefri…

 

JDeruddere schreef: En waarom zou je dan opteren voor een kunststof isolatie (PIR) boven een ecologische isolatie als gramitherm of houtwol als je dezelfde R-waarde haalt? Toch een beetje dezelfde contradictie als de keuze voor gevelafwerking tussen pvc of hout in mijn ogen

Mijn opmerking was er vooral je te duiden dat je met 15 cm grasisolatie een slecht eindresultaat zou hebben.  Daar zou ik kiezen voor andere isolatie als de opbouwdikte een beperking is.  Voor dezelfde isolatiewaarde kan ik alleen maar de meer ecologische isolatie aanraden.  En die grasisolatie heeft zowat de slechtste isolatiewaarde die ik ken van de isolaties.

De keuze bij de gevelafwerking is niet dezelfde; pvc afwerking heeft geen meerwaarde tov van hout. Hoogstens een lagere initieele kost. Als je isolatiedikte idd beperkt is, heeft andere isolatie een mogelijk zeer grote meerwaarde op middellange termijn.  Ook al is er initieel een hogere co2 productiekost.  Al kan ik me weer wel voorstellen dat sommige buren die PVC dingen weer als positief zien ;-). 

Of ook; als je niet echt een doel hebt is iedere isolatiewaarde correct (er zal altijd wel een voertuig over de brug kunnen rijden, maar de vuilniswagen moet misschien 30km omrijden...).

 

walter-8 schreef: Wil je absoluut cijfers; kijk eens wat voorbeelden na op http://www.bouwdetails.be/2Ddetails.html

Bedankt voor de site, kende ik nog niet

Ps; die link vind je als je hier doorklikt naar advies, opleiding... op https://nieuws.pixii.be/