Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Faseverschuiving door sedumdak?

Weet iemand wat de impact is van een sedumdak op de warmtedoorslag in de zomer?

Als ik in ubakus als voorbeeld een 'plat dak, beplant' neem, dan is de buitenste laag 'grondlaag' (in het schema zie je ook wat plantjes getekend). Echter, dit toevoegen of weglaten heeft geen invloed op de berekening van de faseverschuiving. Dat lijkt me straf, want het verschil tussen een zwarte EPDM of een groendak naar opname straling moet toch significant zijn?

Reacties

Het hangt ervan....

Hoe groot is de fase verschuiving in het rekenvoorbeeld nu?  En wat is de opbouw van dat voorbeeld? Hoe dik is je groen dak?

Heb je al een grote vertraging nu? Een idee hoeveel massa het groen dal toevoegt? 

Bv op een houtendak zal de toevoeging van groen dak wel iets doen; op betonnen dak veel minder; is er al veel isolatie zal het minder zijn.... enz... 

Wel een opmerking; kijk eens welke massa ze of warmtecapaciteit ze aan een groen dak toewijzen.  Op zich kan zo een dak droog of  nat een groot verschil zijn omdat het extra vocht een grote warmte capaciteit toevoegt; en het water zelf en de energie die weggenomen wordt bij verdampen.  Hoe ze dat in de berekening opnemen weet ik niet.  

 

Ps; het schema ontbreekt nog ;-).  

Ps; https://homegrade.brussels/wp-content/uploads/Publications_internes/bro…

 

In bovenstaande publicatie wordt wat met cijfers gespeeld.  Je vindt ook wat beschrijving van impact groendak bij Buildwise; 

Maar die cijfers die ik vond zijn weinig zeggend in de zin dat uiteindelijk het eindresultaat telt voor de woning.  Extreem; 1 raam van een m2 met zon ergens tijdens de dag zal een grotere impact hebben dan een groendak.  En cijfers als 1of2 graden koeler in huis; bij welke opbouw is dat, als dat een winst is van bv 30°C binnen naar 28°C brengt te dat ook nergens -28°C is nog altijd te warm... etc ;-)...

in mijn rekenvoorbeeld krijg ik met of zonder groendak een faseverschuiving van 12u

gevoelsmatig zou ik denken dat de bijdrage van een groenddak aan zowel isolatie als aan tegenhouden oververhitting groter is dan wat Ubakus toekent

In.onderstaande referentie geeft 24cm minerale wol 4u faseverschuiving.

https://www.isolatietotaal.nu/thermische-isolatie/

Als je met een bepaalde opbouw aan 12uur komt lijkt me dat zeer goed.  Ik kan me perfect voorstellen dat beter doen moeilijk is.  Iets als; als je al huis al aan de passiefhuisstandaard voldoet zal 10cm extra isolatie niet veel bijdragen; aan een huis zonder isolatie maakt het een gigantisch verschil.

Maar zoals ik zei; als je niet duidt hoe de opbouw is, is het moeilijk echt duiden.   Noch weten we idd hoe Ukabus rekent met een groendak.

https://tweakers.net/i/CZsG1kDqZTYWG4YCgnWxFv7f0Dk=/800x/filters:strip_exif()/f/image/9nGZi04y6aTojJT5ZckYgZaP.png

Als het goed is geeft bovenstaande een afbeelding met een groen dak; in dit voorbeeld is er 4cm grond genomen.  Enkel planten denk zal weinig bijdragen.  Het is vooral de grond die help.  Hoeveel cm grond heeft jouw voorbeeld?

Walter

Edit; nu werkt de link ;-)

 

hierbij de opbouw. Dus 7cm substraat. Ik zou overigens liever met EPS werken dan met PUR, maar dan krijg ik volgens Ubakus vocht in de isolatie. Snap niet zo goed waarom wel met EPS en niet met PUR, moet ik nog uitzoeken

 

https://i.postimg.cc/4NfTkHVW/Screenshot-2023-08-28-091437.jpg

Het is 13u fase verschuiving, niet 12 ;-).  

Maar 12u,13u; beide brengen je de dag door, savonds moet er toch gekoeld worden.   

Zelf denk ik dat 'grond' relatief weinig massa heeft en relatief weinig bijbrengt, zeker langs buiten.  Of ook; na 2,3 dagen zonder regen is je groendak uitgedroogd en zit er helemaal weinig koelend vermogen meer in.  Ik zou niet op het groendak rekenen om je woning koel te houden; eerder beter voor de waterhuishouding, wat extra Bio rond je huis, eventueel maakt het je dak langer leven... trager opwarmen is maar een bijkomend iets.  

Ivm vocht in je isolatie; is dat bij beide isolaties even dik?  Ik verwacht  niet dat vocht in EPS of PUR komt maar in hout of isolatie onder je dak/dampscheem. Eventueel krijg je een dauwpunt in je houtvezel isolatie.  Met voldoende isolatiewaarde op het dak zou dat minder probleem moeten zijn.  Veelal wordt gezegd dat isolatie onder dampscherm 1/3 mag uitmaken opdat dauwpunt niet voor het dampscher komt.  Als het probleem hetzelfde is bij EPS met zelfde isolatiewaarde, heb ik er ook geen uitleg voor.   Voor zowel EPS als PUR (of PIR) zie ik geen verschil in vochtgedrag.

Ps; je hebt de interne warmtecapaciteit; wat is het verschil in beide opbouwen voor die waarde? 

En vind je ergens een verschil in faseverschuiving winter en zomer (temperaturen lijken me winterreferentie?).  In zomer is verschil binnen/buiten minder groot  en zal faseverschuiving groter zijn; waarbij ik niet weet of een faseverschuiving enkel een zomerconcept is.  Gaf die tool geen temperatuur evolutie grafiek, binnen tov buiten....

zo ver ben ik er niet in gedoken

het belangrijkste anti-opwarmingseffect van een groendak voor mij is dat dit niet zwart is, tov zwarte EPDM. Er bestaat witte EPDM, maar die is zoveel duurder dan zwarte EPDM dat ik voor het prijsverschil 2 keer een groendak kan laten plaatsen!

Ik zou me over de kleur weinig zorgen maken; ja wit reflecteert meer; maar zwart zendt dan weer leer energie uit (cfr koelvinnen die altijd zwart zijn).  Maar uiteindelijk gaat dit over ons beperkt zicht op het frequentiespectrum van licht.  

En wil je echt van het zwart af; dat kan  ook  met balast of met bv pv-panelen.