Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Wij hebben een keuken besteld en moeten nu toestellen kiezen.

Wij hebben een keuken besteld en moeten nu toestellen kiezen (kookplaat, dampkap, oven, e.d.). Weet iemand waar we terecht kunnen voor advies hierover, in verband met duurzaamheid en verbruik?

Een voorbeeld: Vandaag wordt de inductiekookplaat aangeraden. Als ik naar het aangekondigde verbruik hiervan kijk, lijkt dat veel hoger dan dat van een keramische kookplaat, zeker als de boostfunctie gebruikt wordt. Dan gaat het tot bijna 4kW verbruik.

Ik zie jullie antwoord tegemoet.

Reacties

Hoi Edwin,

Korte reactie ivm verbruik; je haalt verbruik en vermogen door elkaar.  

Als je bv een pot water wil opwarmen met 4kw versus 2kw; in beide gevallen zal je even veel verbruiken- de energie om water op te warmen is altijd even groot, alleen met 4kw vermogen zal het 2 keer zo rap gaan dan met 2kw vermogen.  Ik hoop dat dit duidelijk is. 

Wel belangrijk; kijk na of je het piekvermogen van je kookplaten kan beperken.  Veel moderne -inductie- platen hebben een optie het totaal piekvermogen te beperken; zodat je bv nooit meer dan 3,4...8kw in totaal verbruikt met alle zones samen.  Denkend aan het capaciteitstarief is dat wel een optie die interessant is.  Dit zorgt er wel voor dat je voor opwarmen  soms wat langer zal moeten wachten.  Maar ik de praktijk met een vermogen beperkt op bv 4kw; kan je met 4 kookplaten wel ver komen (je hebt bij normale gerechten niet de hoge vermogens samen nodig).  

Je moet dikwijls wel even zoeken in de specs of een kookplaat die optie heeft; de 'betere' merken hebben het veelal wel.  

Voor de grootverbruikers zijn er veelal duidelijke referenties te krijgen naar verbruik (ecolabels met scores als A+++); ga hier gewoon altijd voor het hoogste label.  

En als je een aparte diepvriezer plant in bv een berging; neem een koelkast zonder vriesvak; die zijn heel wat zuiniger dan die met -klein- vriesvak.  En je krijgt er wat beweging bovenop. 

 

hmm 4kw voor een kookplaat lijkt mij weinig. Toch minimaal 7kW lijkt mij standaard. Ook de goedkope inductie zit toch aan 7kW? Bij onze vorige 7kW plaat zat ik toch heel regelmatig aan de limit. Iedereen kookt natuurlijk zoals hij/zij wil.

Meten is weten.

bij ons:

  1. Een standaard goede koelkast (klasse E) verbruikt niet zo veel. Het dubbele uitgeven lijkt me niet zinvol.
  2. vaatwas verbruikt veel (10% van totaal verbruik) maar de energiezuinigere opties kosten veel meer en gebruiken speciale technieken om energieverbruik te doen dalen. Veel te gevoelig. Doe ik niet aan mee
  3. Diepvries verbruikt ook redelijk wat. Een vrijstaande is veel goedkoper in een energiezuige versie. Echter hier toch een inbouw
  4. kookplaat. Tja. Hier ook 10% van het totale verbruik zit bij de kookplaat. Kookgedrag aanpassen is enige optie om te besparen
  5. droogkast wordt zelden gebruikt. Moet dus geen energiezuinige zijn
  6. wasmachine verbruikt ook niet veel
  7. oven en microgolf ook de moeite niet om energie op te besparen

 

tom.van heirsele schreef: 4kw voor een kookplaat lijkt mij weinig. Toch minimaal 7kW lijkt mij standaard. Ook de goedkope inductie zit toch aan 7kW? Bij onze vorige 7kW plaat zat ik toch heel regelmatig aan de limit.

Mijn punt is vooral dat je het kan beperken bij de betere inductieplaten.  En met het capaciteitstarrief in het achterhoofd, is een beperking hier best meegenomen.  Ik kan me eerlijk geen gerecht voorstellen waarbij je lange tijd echt 7kw nodig hebt (of beter: waarbij je echt sneller kookt met 7kw als met 5kw, als je de volgorde van klaarmaken in het oog houdt). En we koken hier wel echt veel; die beperking van het max vermogen geeft niet echt een probleem.  
 

tom.van heirsele schreef: vaatwas verbruikt veel (10% van totaal verbruik) maar de energiezuinigere opties kosten veel meer en gebruiken speciale technieken om energieverbruik te doen dalen. Veel te gevoelig.

De zuinige toestellen gebruiken in de eerste plaats tijd als oplossing om zuinig af te wassen.  Dat is niet gevoelig en ook niet speciaal.  Je vindt nog zeoliet als oplossing voor het drogen wat eventueel nog onder 'speciaal' kan vallen.  Maar verder is ieders afwasmachine vrij standaard.  Hier thuis lukt het op programma dat het met 0,7kWh doet per afwasbeurt. 
​​​​​​​

tom.van heirsele schreef: Een standaard goede koelkast (klasse E) verbruikt niet zo veel. Het dubbele uitgeven lijkt me niet zinvol.

Ik zou er aan toevoegen : 'een standaard koelkast zonder vriesvak' verbruikt niet veel.  Ergens loopt het labelen van koelkasten 'fout': een klasse-E koelkast zonder vriesvak verbruikt een 100kWh voor bepaalde grootte: voor dezelfde grootte met vriesvak in klasse E zit je aan het dubbele.  Ga je voor een vries/koel combinatie, is het echt wel de moeite naar de echt zuinige te gaan.  Dan zijn de verschillen wel groot.