Isolatie rand betonplaat: hoe hoog?
ben bezig met te kijken waar ik tegen de zijkant van de betonplaat mijn randisolatie ga plaatsen.
ik heb platen van 45x60cm foamglas 10cm dik
de afstand tussen betonzool en bovenkant kimbokken is 70cm (kimblokken 25cm hoog)
wat doe ik nu best: zo laag mogelijk starten (dus boven op de sleuffundering op 40cm onder het maaiveld, en dan tot aan de bovenkant betonplaat (platen horizontaal) of ze verticaal plaatsen en 15cm van de ytong mee inpakken?
Of beter 10cm boven de betonzool starten en de volledige ytong inpakken?
Begrijp ik dat je bouwt met ytong? Waarom zou je dan randisolatieplaten aan de betonplaat - die ik begrijp om een koudebrug vannde aanzet op te vangen? Is die trouwens mooi recht?
Ik denk dat ik een tekening nodig heb... ;-).
ytong is gewoon de kimlaag, waarop de houtskelet komt
ik post zo een detail
https://postimg.cc/qgzjC6t8
dit is zoals het door de archi is getekend, met de foamglas vanop de betonvoet en 45cm hoog
het nadeel is dat ik hier nog eens een stukje xps moet plaatsen tussen de foamglas en de houtwol plaat (6cm dik).
Als ik de foamglas verticaal en wat hoger plaats zodat die tot aan de bovenkant van de ytong komt, dan kan die xps wegvallen, maar dat is het onderste stuk van het funderingsmetselwerk niet geisoleerd
Met natuurlijk het probleem dat de foamglas dikker getekend is en het wat prutsen wordt om de afwatering en lattenwerk goed te krijgen.
Het is de tekening van je architect; hij is de enige die kan zeggen wat de impact is van de wijziging.
Foamglas is ook een heel pak duurder.
Is zou je vraag samenvatten; is het overkill heel het funderingsmetselwerk mee te isoleren. Alleen je architect kan daar een antwoord op geven. Misschien is het foamglas nodig om je fundering vorstvrij te houden en heeft hij een funderinggekozen die minder tegen vorst kan en heb je op termijn dus wel voordelen met foamglas te isoleren zoals getekend.
de reden dat er foamglas getekend staat, is dat ik een heel lot heb liggen in 10cm
mijn architect kan me niet helpen bij dit soort technische isolatievragen. Je zou dit kunnen berekenen via PHPP, maar daar heeft het kantoor geen abo op (en ik ook niet).
Het is overigens niet nodig voor de fundering zelf. Het gaat mij puur om perimterisolatie voor koude via de rand van de betonplaat
Een opmerkingen/reflecties...:
- je vraagt je architect een oplossing uit te tekenen met je stock aan foamglas: en hij slaagt er dan in een oplossing te tekenen waar jou maten van foamglas eigenlijk niet passen (of waar naast de foamglas nog een extra isolatiemateriaal/xps nodig is). Moet je hier niet terug gaan en iets vragen zonder de extra XPS? Of anders gesteld: waarom zou je architect zijn oplossing niet zo uitwerken?
- doorrekenen in phpp: voor mij gaat het hier over het doorrekenen van de bouwknoop ter hoogte van de aanzet. Ik weet zelfs niet of phpp daar bij helpt. Maar een architect moet dat toch ook zonder phpp kunnen (eventueel laten) berekenen.
Merk op dat als je idd naar passiefhuis toe werkt: normaal ga je de kost van een phpp berekening (of de kost van een ingenieur die phpp gebruikt) terugverdienen wanneer je de verwarmingsinstallatie ontwerpt. Niet de stap maken naar een phpp berekening is volgens mij geen goede approach. Daarbij de opmerking dat phpp geen rocket science is. Op zich is dat maar de standaard warmteverliesberekening met daar boven een klimaatmodel en betere inschatting interne warmtewinsten om tot een betere schatting te komen van nodige vermogens en verbruik. Het is trouwens niet de opdracht van de architect die berekening te maken. Net als een stabiliteitsberekening zou een architect goede referenties moeten hebben naar iemand die een warmteverliesberekening kan maken voor een bepaald type woning.
dank voor je hulp Walter
even ter verduidelijking: het detail van de architect is zo opgemaakt om de horizontale en verticale latten voor de gevelplanken te kunnen laten doorlopen, en een plint van 30cm hoog in zelfde gevelbekleding te kunnen maken als de rest van de gevel.
Echter, ik zou toch liever de grond buiten wat omhoog aanwerken tot tegen de gevel, en met een plint werken uit isolatie (afgedekt met EPDM). Daardoor vervalt de noodzaak om tot aan de onderkant van de kimblokken te werken met isolatie van 6cm
dus de vraag is dan: als je moet kiezen: plaats je best de 10cm foamglas zo laag mogelijk, waardoor een deel van de kimblokken met 6cm houtwol zullen geisoleerd worden, of plaats je de foamglas beter tot aan de bovenkant van de kimblokken, waardoor de onderste 10cm van het funderingsmetselwerk niet is geisoleerd
Het moet wel een heel vochtbestendig gevelmateriaal zijn om tot aan de grond te komen.
Maar ik denk niet dat ik zinvol advies op de detailniveau.
Ik kan alleen bedenken de bouwknoop aan de aanzet te berekenen (als een benadering al niet genoeg is). En begrijp je uit de berekening of de isolatiediepte relevant is.
En eventueel verkoop je een deel van het cellenglas en kan je er xps mee kopen; of eventueel ruil je ergens 10cm dik cellenglas voor 6cm.