Hallo, wij hebben een hoog verbruik van onze warmtepomp voor het verwarmen van de boiler, hoe komt dit?
Het betreft een daikin, en wordt gebruikt om de beneden te verwarmen (vvw), en ons sanitair water te verwarmen (ACV zonneboiler). In de brochure stond als inschatting dat het jaarlijks verbruik van de vvw 2222kwh zal zijn, momenteel zitten we aan 480kwh, gezien de warmtepomp er is sinds midden maart 2023 lijkt dit wel op schema te zitten. Voor het sww was de inschatting 754kwh, echter daar zitten we nu al aan 1430kwh. Dus lijkt me dat er iets mis is? Heb het ook aan de installateur gevraagd, maar wou hier ook eens polsen of er mensen zijn die een gelijkaardig probleem hebben of een mogelijke verklaring kunnen geven? Mijn vermoeden is dat het iets met het boilervat is (kalk, kapot verwarmingselement, slechte isolatie, lek,...)? Ter info wij vragen elke dat gedurende 1u 50°, en voor de rest wordt het water warm gehouden op 45°. Alvast bedankt voor de hulp.
Zo makkelijk kom je er niet vanaf ;-).
Je zal extra info moeten geven.
Kan je een schatting maken van je warmwaterverbruik in liter? En weet je tegen welk warmwaterverbruik de schatting was gemaakt. Is de zonneboiler nog zonneboiler of enkel opgewarmd door de warmtepomp?
Welke boiler is het juist en kan je terugvinden wat het vermogen is van de inwendige spiraal? Vind je in de specs van de boiler zijn stilstandverliezen?
Wat is het vermogen van je warmtepomp?
Eventueel is 750kwh wel optimistisch voor een gezin met 4-5 personen. Hier zal het een 1.000kwh zijn.
Ben je zeker van de 50°C?
Kan je de wp vragen het verloop van sww energie te geven? Hoeveel energie voor welke voorbije maand (dat kan 50% schelen tussen zomer en koudere maanden).
Hoe warm is het in de plaats waar de boiler staat?
Weet je hoeveel de wp moet bijverwarmen op dagen dat je niet thuis bent of was? Dit om te begrijpen hoeveel energieverlies de boiler heeft.
Kan je opmeten of de warmtepomp tijdens opwarmen naar 50 graden of die dat in 1 keer kan, danwel tussendoor start en stopt? Wat er eventueel op kan wijzen dat vermogen wp en vat niet op elkaar afgestemd zijn (meerdere keren starten zou ook een slechte warmtewisselaar kunnen zijn, bv door kalk; al lijkt me kalk nu niet waarschijnlijk).
Waar in de boiler wordt de 50graden gemeten? Bovenaan, midden... (meestal zeggen handleidingen 2/3hoogte). Dit omdat je misschien wel 50graden instelt, maar de wp wel tot 60graden gaat opdat de boiler 50graden haalt op de plaats waar gemeten.
Is de retour naar de wp idd onderaan het buffervat? (Met een warmtewisselaar is dat misschien geen juiste info, die kan wel correct laag gaan ook al zit de uitgang misschien hoger). Onderaan zodat de wp het koudste water krijgt om op te warmen.
Kan je de temperaturen zien die de warmtepomp geeft als hij SWW maakt?
De lagere temperaturen van de wp geven normaal geen kalk problemen... of toch niet na een goed half jaar...
Kan de wp 1 keer per dag warm water maken of moet het meerdere keren per dag? Kan je de boiler 'leeg trekken'; daarmee bedoel ik; is de boiler 200l groot; heb je dan 200l warm water of is het bv na 100l nog enkel lauw? Dit om te begrijpen of de boiler mooi gelaagd blijft dan wel dat het water mengt. Dat laatste zorgt dat de wp altijd relatief warm water moet opwarmen en dus aan laag rendement werkt.
Genoeg vragen om te beginnen ;-).
Kan je zien hoeveel uren de wp draaide om warm water te maken? Hoeveel keer hij hiervoor startte?
Ik stop nu echt want ik blijf maar gaan....
Hallo, bedankt voor je feedback. Het betreft een ACV smartme 300 zonneboiler, een tank in tank systeem van 303 liter, waarvan 126liter sww. In de tech specs zie ik stilstandverlies van 1,85kwh/24u staan. Vermogen inwendig spiraal zie ik niet direct, k zie enkel iets van vermogen warmtewisselaar, en dat is 29,7kw, verder zit er ook een elektrische weerstand van 6kw op.
De warmtepomp heeft een vermogen van 7,19kw. Of zeker ben van de 50°? Ik zie dit in mn app van daikin, daar geeft ie 50° aan, en op het analoge metertje op de boiler klopt dit ook, dus zal wel correct zijn lijkt me dan?
Ik kan in de app ook perfect het verbruik per maand zien, en dit voor ruimte verwarming en sww apart, en voor sww zit dat gemiddeld op 120kwh, en voor okt was dit 200kwh en nov 280kwh, en dec momenteel 100kwh, dus is aan het stijgen in de koude periode lijkt me.
Hoeveel uur hij per dag draaide kan ik niet zien voor een hele periode enkel week op week. Zo zit ik nu aan een 10kwh per dag en heeft ie gisteren (8/12) bv 8u gedraaid, telkens 1kwh per uur, en 3kwh op de moment dat we 50° vragen (tussen 8u en 9u). Ik denk dat dit ongeveer elke dag zo is.
Wat dat leegtrekken betreft, geen idee eigenlijk, we douchen elke dag met 4, sww vat is 126l, dus ik denk met 4 dat je die dan wel hebt leeggetrokken als je gemiddeld 6 a 8 minuten doucht per persoon?
Ben je al iets meer met bovenstaande?
Tot slot wat kalk betreft, de warmtepomp staat er sinds maart, maar het vat wel al sinds 2017, toen ze aan de bouw bezig waren, dus mss kan er toch wel kalk zitten? Het huis was eind dec 2018 opgeleverd, en wij zijn erin getrokken in augustus 2019. Ook hadden we eerst dus een gasbrander van ACV, maar veel problemen mee gehad, dat en de stijgende gasprijzen hebben ons richting warmtepomp doen gaan. Geen idee of die info relevant is, maar k geef het toch maar mee.
Groeten en bedankt voor de hulp alvast!
Tank in tank is denk ik wel een goede oplossing; dan werkt de WP met dood water van 1 tank en warmt zo ook de 2de boiler met sww. Tenminste als de wp is aangesloten rechstreeks op het vat en niet een mogelijke spiraal; kan je dat controleren? Op het vat; dan.speelt kalk geen rol. Dat valt gewoon naar de bodem. En in het verwarmingsvat, omdat er geen water bijkomt is er ook geen kalk afzetting. Dat kan enkel in de sww vat zijn. Ik betwijfel of dat kan; eventueel eens vragen bij ACV of dat kan zijn...
Ik denk in theorie een van de betere oplossingen.
Versta ik je goed dat je 10kwh momenteel verbruikt voor warm water per dag? Dat zou 20-30kwh dat er echt in warm water gaat. Dat lijkt veel.
Neem 30kwh; dat is (100l opwarmen met 10°C vraag 1kwh, 10°C aanvoer; de 40° naar de douche; 3kwh voor 100l aan 40 graden; of 1.000l aan 40 graden naar de douches... maar het kan net zo goed 20kwh zijn de echte opbrengst is van de wp.
Douche van 10l/min zou dan 100minuten douchen zijn; dat lijkt veel...
Dat lijkt veel; maar ik zou de berekening eens moeten doen... misschien is het nog binnen de perken.
Heb je nog ergens de verbruiken van gas (eventueel uit periodes zonder verwarming?).
Dat de Wp de boiler ziet aan 50 graden, dat is gewoon de voeler van.de warmtepomp; maar welke temperatuur is het uitgaande en terugkomende water van de wp? Als het tank in tank is, zou dat nooit veel hoger dan 50 graden mogen zijn.
Ivm met stilstandverliezen; dat
Hallo, die 10kwh per dag is van deze en vorige week. Ik vermoed wel dat die 10 lager zal zijn in de warmere periodes, maar die data kan ik niet uit de app halen.
Verder heb ik vandaag eens gekeken, ik had 50° gevraagd tussen 7u30 en 8u30, en om 8u was hij op 45° en om 8u40 was hij 51°, dan met 4 gedoucht, en nu geeft hij 33° terwijl het water zeker geen 33° voelt. Nu zal de wp was terug aanspringen om naar 45° te gaan, terwijl het water mijns inziens zeker al 45 is, of toch zeker warmer dan 33. Mss iets mis met de voeler die in mn boiler zit? En dat daardoor de pomp (onnodig) aanslaat met hoger verbruik tot gevolg?
Toevoer en afvoer is nu 20/27, maar had mss moeten kijken als ie naar de 50° aan het werken is?
Oud verbruik gas heb ik niet, ik ben dat pas eens beginnen noteren in okt vorig jaar, waar we ook gestookt hebben voor verwarming, dus gaat niet echt een correcte vergelijking zijn. Ik vermoed echt dat het een probleem in het boilervat is, zou me niet verbazen gezien de problemen die we gekend hebben met ACV.
Dat je nog echt warm water voelt is een plus voor de boiler*. Lager in het vat is het dan wel 33 graden; hoger waar je water afneemt is het nog warmer. Je kan de boiler dus goed 'leegtrekken'... hij is dus goed gelaagd.
Ik ga beweren dat zo een boiler niet een probleemgeval is; op zich is het een zinvol ontwerp voor bepaalde toepassingen. Je kan hoogstens acv verwijten dat de isolatie van de boiler niet super is. Wel is het super belangrijk hoe je hem gebruikt; zeker hoe je die gebruikt in combinatie met een warmtepomp is even nadenken... je wil immers maximaal lage temperaturen naar de warmtepomp zodat die met hoog rendement werkt. En je wilt geen koud water; ergens moet je proberen lang genoeg wachten met opwarmen zodat de temperatuur laag is. Extreem zou zijn de boiler laten afkoelen tot 10 graden en dan opwarmen tot 50 graden; dat geeft hoogste rendement. Maar niet beste comfort. Tenzij je kan zorgen dat hoog in de boiler het nog warm is. In de buurt zou je kunnen komen met een goed gelaagd boiler. Met vat in vat, zal het afhangen waar het binnenvat juist zit. Komt dat goed diep in het het andere vat (schema is niet zo duidelijk) zodat koude goed diep kan zakken...
https://www.acv.com/belgie/product/06625201-458/smart-me-300#schematics
Hierboven de link naar het vat en aansluitingen (ik gok dat je warm water bovenaan afneemt?).
Kan je zeggen waar de wp aangesloten is?
Via de spiraal warmtewisselaar 3-4 of met of met 1 van de rechtstreekse verbindingen in het buitenvat (1/2/5/6).
Zelf zou ik de wp aansluiten op een rechstreekse verbinding. Zo hoog mogelijk aanvoer van wp naar vat en zo laag mogelijk terug van vat naar wp.
Dus aansluitingen 1of 2 en 6 gebruiken. Zo werken haalt wel heel de gelaagdheid tijdens opwarmen onderuit. Daardoor kan de temperatuur voor warm water tijdelijk laag worden. Nemen van de 2de hoogste aansluiting is daarom misschien beter.
Je moet idd eens moeten kijken naar de temperaturen van de wp tijdens opwarmen boiler. Ideaal zou zijn te zien wat je krijgt als de wp start en wat die heeft in bv laatste kwartier van opwarmen.
Gebruik je nog zonnepanelen? Speelt de boiler nog een rol in de verwarming?
De goed handleiding:
https://www.acv.com/deutschland/download/showpad/1e73242b7d815b6c198dab…
Hey, op 1en laagste 2 zit iets aangesloten. En op 3 en 4 zit ook iets, en dat is ook verbonden met de unit van de zonneboilerpanelen. Weet dus niet goed of die 1 en 2 te maken hebben met het sww dan wel met onze vloerverwarmig. Ook zijn er leidingen gekoppeld bovenaan het boilervat, op aansluiting 1, 2 en 3 (zie handleiding pagina 16), dat lijkt met dan gewoon de leidingingen die gebruikt worden om het water naar het aftappunt te leveren waar er gevraagd wordt? Ik merk wel dat het rond die leidingen een witte rand zit, wat mss op kalk wijst?
Er zit dus nog een zonneboiler op?
Ik kan nu alleen raden hoe de aansluitingen zijn. Ik zou zeggen loop eens na wat verbonden is met de warmtepomp. Je zou eigenlijk op een tekening moet duiden wat wat is...
Staat de zonneboiler nog aan? Een idee hoe goed die werkte in de zomer?
En kontroleer eens of naar de zonneboiler geen warmte verloren gaat. Eventueel speelt die de rol van radiator....
Ik hoop ook dat het systeem niet de boiler gebruikt voor de vloerverwarming. Dat is naar mijn mening onzinnig.
Hallo, ondertussen weet ik dat de boiler niet gebruikt wordt voor de vvw, dus die aansluiting 1 en 2 gaan naar de wp, en 3 en 4 is voor de zonnecollectoren. Zonneboiler staat nog aan, de installateur zei ook dat dit ook een oorzaak kan zijn van hoger verbruik omdat die dan te pas en te onpas mss aanslaat. Verder raadde die ook aan om de temperatuur op 43° te zetten, dus ik heb warm houden op 43 gezet en s morgens uurtje naar 45 gaan, blijkbaar zou alles boven de 45 serieus nadelig zijn voor het rendement, ik dacht dat we zeker tot 50 konden gaan. Is nog maar net aangepast, maar ik merk precies wel al een daling in verbruik. Dus even zo komende weken testen en in de gaten houden lijkt me dan.
Je punt van de boiler te laten afkoelen begrijp ik wel niet goed, is het niet de bedoeling van een wp om die zo constant mogelijk te houden? Wan als die elke dag van 10 naar 45 moet gaan, gaat dat toch meer verbruiken dan hem constant houden en een keer iets hoger te zetten?
=> neen dat is fout: wanneer de wp water opwarmt van 10 graden doet ze dat bv met een COP van 5 en vermoedelijk zelfs meer. Wanneer ze water opwarmt van 40°C is dat aan een COP van 3 en dikwijls minder. Water opwarmen van 10 naar 40 graden begint dan bij COP5 en eindigt met COP3; gemiddeld iets van een COP 4; al opwarmen vanaf 40 graden, geeft je enkel COP3. Je hebt er alle voordelen van dat je start met water opwarmen dat zo koud mogelijk is.
Als de warmtepomp op 1 en 2 is aangesloten: dat is niet goed. De toevoer naar de warmtepomp moet zo laag mogelijk zitten om zo laag mogelijke temperaturen naar de WP te sturen. Volgens dit schema https://www.acv.com/belgie/product/06625201-458/smart-me-300#schematics zou je best de wp aansluiten op 1 en 6. De 1/2 aansluiting is goed voor een bv een gas/mazoutketel. Maar een ramp voor een warmptepomp. Je zou dat moeten zien de temperaturen als de WP warm water begint te maken. Mogelijk begint dat al bij 50°C -COP2?-(de voeler zit immers nog lager). Terwijl als de WP water onderaan neemt waar het water misschien 10°C (ik schat dat het veelal wel niet onder 25°C gaat gaan afhankelijk hoe laag het binnenste vat in de boiler zit) de WP met een veel groter rendement kan werken.
Ik raad je ten zeerste aan de aansluiting van de WP te wijzigen.
En ook nog altijd eens proberen te begrijpen wat de WP temperaturen zijn wanneer de water opwarming start. Ik vermoed dat het water naar de WP nog best warm is.
Walter
Ok bedankt voor je feedback. Ik hoor eens bij de installateur. Mvg, Pieter
Beste Pieter,
heb je hier ondertussen een antwoord voor?
Ik neem aan dat jouw retour op het laagste punt 2 is aangesloten zodat je 126 liter (het vat in het vat) kan opwarmen met je WP. 126 liter vind ik wel weinig voor 4 personen of warm je in de praktijk meer op (lees de volledige boiler van onderste punt SWW vat)?
Sterkte twijfels of Walter zijn voorstel zou lukken, je gaat via punt 6 het primaire gedeelte (het vat) koppelen aan de retour. Ga je dan niet de volledig boiler opwarmen en gaat dat werken ivm afgifte? Weinig kaas van gegeten op dit moment :P.
Het hoge verbruik is net onze vrees en wij vrezen dat we een andere boiler moeten zoeken met 2 spiralen ipv deze au bain marie methode waar je niet wegkomt met lage delta T's (althans dat denken we want ik lees net dat de afgifte oppervlakte net veel groter is dan zo'n spiraal). Als dat dik ok werkt, destebeter ... maar 126 liter is te weinig voor een gezin van 4 en een lange opwarmtijd (Vaillant VW55/5)
We hebben nu eenmaal de zonneboiler met een zeer lange levensduur en het zou zonde zijn om die niet zoveel mogelijk te herbruiken.
Het boilervat vervangen zouden we nog overwegen .. maar ik zou dan willen weten of het echt zo ongustig is ten opzichte van een zonneboiler met een SWW circuit spiraal.
Er is weinig over te vinden want in een nieuwe situatie kiest vrijwel niemand voor deze te dure combinatie.
Mvg
Tom
Wel iets corrigeren; in de 300l boiler met een intern vat van 126l heb je niet maar 126l aan warm water; je hebt mogelijk bijna de volledige 300l aan warm water (of beter voor 300l warm water aan energie). Eens je warm water begint af te nemen zal de rest van het vat het interne vat terug opwarmen. Hoeveel je echt hebt hangt af van hoe je de boiler opwarmt (is die helemaal op hoge temperatuur gebracht of blijft die onderaan op een lagere temperatuur).
Het voordeel van vat in vat is dat je die 126l direct kan afnemen, dat je indirect dat binnenvat terug opwarmt en dat je heel wat toestellen kan aansluiten op het omvattende vat eventueel zonder warmtewisselaar (die een rendementsverlies geeft). En je moet eventueel maar een kleiner deel van de boiler hoger opwarmen ivm legionella bescherming.
Een boilervat kiezen is dikwijls een afwegen van bepaalde nadelen. Zo een vat in vat lost er een aantal op.
Je kan het primaire vat niet opwarmen via de bovenkant.
Moet je dan via punt 1 (rechtstreeks in intern vat) EN punt 5 (aanvoer cv circuit) gaan opwarmen naar bv 48 graden? En dmw van de voeler kan je wat spelen om hopelijk geen volle 300 liter te moeten opwarmen.
Misschien lukt het wel met 126 liter met 4 personen ... maar op vraag opwarmen gaat moeilijk worden aan 3,37 kw bij 2 graden buitentemperatuur bijvoorbeeld ... zijn we even bezig :(.
Ik begrijp dat vat in het vat principe niet goed denk ik ... als je enkel dat intern vat gaat opwarmen en de buitenste schil staat koud (Geen zonnewinsten bijvoorbeeld) ... dan gaat dat intern vat toch ook omgekeerd de buitenste laag opwarmen? Dat gaat dan vermoedelijk niet erg snel maar aangezien ik sowieso niet snel zal kunnen opwarmen is het in de praktijk niet zo dat de volledige boiler vanaf laagste punt 2 op temperatuur gebracht gaat worden?
Ja dat kan wel; je moet gewoon de bovenste aansluitingen gebruiken van het grote vat.
Het bovenste vat is maar een metalen vat; alle warmte bovenaan in het vat, komt ook in het binnenvat. Dit omdat metaal goed geleidend is. Om te begrijpen hoe de warmte in het vat zit, kan je net zo goed dat vat wegdenken. De warmte of energie verplaatst zich zelfs sneller door het metalen vat zijn wand dan doorheen het water.
Het metalen binnenvat , omdat het metaal is, neemt gewoon de temperatuur over van de bovenkant van het vat. Of omgekeerd; als het binnenvat verwarmt met zijn eigen spiraal verwam je de volledige bovenkant van de bouler. Maar door de gelaagdheid van water (koude en warme lagen mengen slecht) blijft zo alleen de bovenkant warm (wat bv handig is voor een legionella beveiliging).
Ok helder, bedankt.
Benieuwd of het gaat lukken met 126 liter voor 4 personen. Vandaag gebruiken we daar maar de helft van maar we gaan regelmatig manueel bijwarmen. Wat op gas (11kw) niet veel tijd kost.
Uiteraard 2/3 van t jaar geen issue met de zonneboiler ...
Grappig dat ik jou naam van 11 jaar terug herken toen ik enorm actief was op bouwinfo en dergelijke, dat geheel terzijde ;).