Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Bewoonde zolder, zoldervloer isoleren of niet

Hallo, we zijn van plan om 2 kamers in te richten op zolder. Dak is ondertussen vernieuwd en glaswolisolatie van 16cm dik aangebracht Dampscherm moet nog bevestigd worden. Tegen de houten balken op zolder zit het oude plafond (gips paardenhaar met houten latjes) 40cm lager zit het verlaagde plafond met daartussen isolatie niet al te dik en al reeds vochtig doordat nooit een dampscherm werd aangebracht. Mijn vraag is nu, is het ook nodig om mijn zoldervloer ook te isoleren? 
het is dan ook de bedoeling om 18mm osb aan te brengen en laminaat te plaatsen en zat ook met het isoleren in men achterhoofd ivm geluidsdemping?.. En zou ik condensatie problemen kunnen hebben met deze opbouw? hopelijk word ik hier wat wijzer mvg

Reacties

Als je de zolderkamers even hard verwarmt als de kamers eronder is isolatie naar energieverbruik zinloos. Er zal immers geen energieoverdracht zijn tussen zolder en kamers eronder.  

Wel zinvol kan de isolatie zijn in de zomer om de warmte van de zolder uit de onderliggende kamers te houden en voor geluid tussen de kamers/zolder de beperken.  Al zou je voor dat laatste misschien een geluidsdempende opbouw kunnen kiezen die niet absoluut ook goed warmte isoleert.

Merk wel op dat het effect ook afhankelijk is hoe goed energie tussen de verdiepingen kan bewegen.  Bv een open hal naar de zolder toe kan ervoor zorgen dat de energie vrij beweegt tussen de verdiepen en doet effect van isolatie tussen de kamers bijna te niet.

En ook jammer van maar 16cm te plaatsen in je dak.  Dat zou ik gewoon  te weinig noemen voor zowel beperken energieverlies in de winter en beperken oververhitting in de winter.

 

Isoleren in de zoldervloer heeft geen zin en een dampscherm al helemaal niet.

Beide ruimtes zijn immers gelegen binnen het beschermde en geïsoleerde volume.

Wat je van de ene ruimte naar de andere zou verliezen betekent winst voor de andere ruimte waardoor je die dan ook weer minder moet verwarmen.

Qua geluidsisolatie zit je volgens mij al redelijk goed met uw vals plafond, isolatie, lucht, oud gipsplafond  lucht, beplanking en/of osb en laminaat.

Je hoeft geen isolatie te hebben in je zoldervloer, tenzij voor akoestische redenen 

maar akoestiek vraagt zeer specifieke en consequente, perfect uitgevoerde concepten. 
je zal daarbij je osb volledig zwevend moeten plaatsen. 

En indien je op de verdiepingsvloer slechts slaapkamers en een badkamer hebt waar nooit de verwarming aan staat en op de begane grond wel verwarming aan hebt? Verliest de begane grond dan geen ongewenste warmte aan de verdieping zonder thermische isolatie? 

@Mathieu: Je hebt de verwarming in die kamers misschien niet aanstaan omdat er voldoende verwarming komt van de ruimtes eronder.  

In een correct geïsoleerd huis zullen de niet verwarmde kamers niet veel kouder worden dan 18°C.  Ga je die wel isoleren van de andere ruimtes zal het daar kouder worden.  Misschien is dat de bedoeling, misschien niet ;-).  

Wat is je doeltemperatuur op de verdieping?

Het feit dat je op de slaapkamers en de badkamer op de zolder geen verwarming hebt is een reden te meer om zeker geen isolatie te voorzien tussen de bewoonde zolderruimte en de onderliggende leefruimtes !

 

@walter-8 

De reden om geen verwarming op deze verdieping aan te hebben is omdat ik niet graag met verwarming aan slaap en er overdag bijna nooit ben. 18 graden gemiddeld zou daarom een ideale temperatuur zijn.

Wat zou je met deze extra info adviseren?

@charel

Er is wel verwarming, maar deze staat nooit aan. Enkel om op hele koude dagen een beetje op te verwarmen. Maar kan me voorstellen dat deze extra stookkosten niet opwegen tegen de verloren energie die van bg naar 1e verdieping stijgt omdat de verdiepingsvloer niet geïsoleerd is.

Of gaat mijn principe niet op?

 

schreef: @walter-8 De reden om geen verwarming op deze verdieping aan te hebben is omdat ik niet graag met verwarming aan slaap en er overdag bijna nooit ben. 18 graden gemiddeld zou daarom een ideale temperatuur zijn.Wat zou je met deze extra info adviseren?

En hoe warm is het er nu (ik bedoel in de winter als de verwarming aan staat)?

En vind je dat nog te warm?  

Of ook; is dat comfortabel genoeg in de badkamer zonder verwarming; mag die nog kouder?

En ook; nu het verwarmingsseizoen al even voorbij is, hoe warm is het nu en is dat niet te warm voor jou? 

Merk op dat veel mensen idd zeggen dat ze niet graag met verwarming aan slapen; al ga ik beweren dat ze vooral graag goed verlucht slapen.  En de frisheid/iets kouder zijn door het ontbreken van verwarming associëren met goed kunnen slapen.  

Of ook; in ieder huis zal het zowat 4 maanden zonder verwarming overal zowat 21-22 graden zijn; slaap je deze 4 maanden ook slechter.  

In die context zou ik je eens aanraden eens een co2 meter de slaapkamer mee te nemen om te begrijpen of je kamer voldoende geventileerd is.  

Los daarvan zou je idd met isolatie de temperatuur op de verdieping omlaag brengen met isolatie en zo het verwarmingsgebruik om laag halen.  

Grof gesteld is je verwarmingsverbruik is evenredig met de gemiddelde temperatuur in huis.  Als je die kan verlagen zal je verbruik dalen.  

Maar zonder goed de details van de woning te kennen is het moeilijk beoordelen wat effect is.  Bv hoe goed een verdiep af te sluiten is heeft best impact (ik bedoel; is het een open vide naar boven of zijn er deuren, is er een verbindende hal...).