Een elektrische boiler in serie met een zonnewarmteboiler met natuurlijke convectie: zinloos?
Vorig jaar 5 jaar oud huis gekocht en daar, op het dak, staat een zonneboiler van 150l [Solcrafte SC-150 Plus] gemonteerd terwijl in het servicelokaal een elektrische boiler van 97l ermee in serie geschakeld staat.
We hebben hier (Spanje) temperaturen van +25° en de hele dag brandende zon op die naar het zuiden gerichte Solcrafte-ketel.
Mag aannemen die boiler op zon opgewarmd water een gezin van twee personen van voldoende warm water kan voorzien... .
Als 1ste test heb ik de aangesloten 97l elektrische boiler elektrisch afgeschakeld om te beoordelen hoeveel warmte jouw zonneboiler van 145 liter daadwerkelijk produceert.
Een 2de test deed ik met de verlaagde instelling van die thermostaat zodat er geen (sluik)opwarming komt via de elektrische weerstand maar dat er wel stroom op dit apparaat aangesloten was voor het geval er misschien een ingebouwde circulatiepomp zou zijn.
Resultaat: Hij levert nauwelijks lauw water, laat staan warm water!
Momenteel is de theorie (bevestigd door een lokale loodgieter) dat EERST de elektrische boiler moet laden (!!) omdan, via natuurlijke convectie zijn opgewarmd water omhooh te duwen om zo de plaats van het veel hetere zonneboiler water naar beneden te krijgen in ... die elektrische boiler ! (jawel: zo werkt het blijkbaar)
Dee de test: laadde gisteren op tot 55°C; stak er een energiemeter tussen en vandaag 625W verbruikt terwijlop het dak een vat staat dat ca 60°C heeft! Absurd? Complete waanzin of ... normaal? Dit lijkt m.i. nergens op te slaan!
Intussen speel ik met de gedachte (bij gebrek aan beter) om een circulatiepompje in die kring van beide boilers te steken zodat het hete dakwater in de tank van de 97l elektrische boilergeraakt zonder zinloos aansluiten van de elektrische weerstand!
Uiteraard zal in de winter het misschien ongewenst zijn om die zonneboiler te gebruiken dmv dat pompje?
Suggesties? Oplossingen? Gelijkaardige zinloze zonneboiler verhalen? Ik hoor ze graag. Bedankt
Zoek eens op thermosifon; dat is de term voor watercirculatie door warm water (of beter door temperatuurverschil).
Veel zonneboilers in het zuiden zijn zo; zet de collector iets lager dan de eigenlijke boiler en je krijgt een stroming van laag naar hoog. Bij de simpelste opstelling is het buffervat boven drukvrij en is de waterafvoer enkel door zwaartekracht.
Bij jouw opstelling zit het vat en de collector boven op elkaar. Ook geen slecht idee; zeker als het nooit vriest. Op Tenerife zie je dat soort zonneboilers in verschillende versies.
Volgens mij heb je 3/4 van het jaar de elektrische boiler niet nodig; ik zou die dan uit de opstelling kunnen halen in de zomer.
Daarom zou ik een omschakel kraan voorzien die ofwel zorgt dat het water uit de elektrische boiler komt danwel uit het buffervat boven.
Want in de winter is het mogelijk dat je elektrische boiler het water opwarmt, dan het water naar boven stuurt, daar afkoelt en dan terug de boiler kouder maakt. Dat kan niet de bedoeling.
Zit er eigenlijk een vorstbeveiliging op?
Jouwidee is niet slecht als je de pomp kan sturen zodat ze niet werkt als de boiler boven kouder is de elektrische boiler. Op zich maak je dan een gewone zonneboiler die gewoon warm water boven haalt als er boven energie te halen valt. Alleen met dat grote buffer vat duurt het wel even voordat die pomp start. Met de standaart zonnecollector kan je in de winter met wat stoere zon al wat energie binnenhalen. Als je moet wachten tot de grote boiler opgewarmd is, moet je toch al wat warmere dagen hebben met heel wat zon.
Waarbij ik me afvraag of er toch geen manier is dat warm water zonder veel energie beneden te krijgen. Al gaat dat in tegen mijn intuïtie;-).
Ps; teken eens het schema van de installatie; dat werkt ook wel eens verhelderend.
Ps bis; je meldt dat de elektrische boiler 625W verbruikt heeft; bedoel je 625Wh?
Tris; 625wh; om 100l van 25 graden naar 60 graden te brengen heb je grofweg 4kwh nodig; je had er maar 625wh voor nodig of grofweg maar 1/6 van de nodige energie; je zonneboiler spaarde dus 6 keer zoveel energie dan je erin stopte... (als je idd van 25 graden starte; ik gok dat je van hoger kwam ;-)). Heel misschien is het toch niet zo dramatisch als het lijkt... maar misschien toch ook weer wel ;-).
De opstelling intrigeert me toch wel...
Hoi Luc,
Ik begreep dat door een foutje in de forumsoftware eerdere reactie geen mail naar jou gaven.
Kwam deze reactie wel aan?
Walter
Hoi Luc,
En misschien werkt een terugmelding nu wel ;-).
Walter
OK. Sorry. Ging 'even' mis maar kan nu inloggen en reageren. Bedankt
Bedankt walter-8 voor uw reacties.
Ik maak een globaal antwoord van uw vragen en voorstellen.
"Ps bis; je meldt dat de elektrische boiler 625W verbruikt heeft; bedoel je 625Wh? "
Neen, wel degelijk 625W. Voorbije weken diverse testen gedaan en afhankelijk van de warmteafname had de tussengeschakelde energiemeter een vermogen nodig tss 625 en 1100W om de boiler 'op te laden' tot 55°C.
Dat betekent dat -, idd, eens de elektrische weerstand het water gaat opwarmen dat er een natuurlijke convectie ontstaat waardoor het te injecteren vermogen slechts 1/5 of 1/6 is van het vermogen moest ik uitsluitend elektrisch gaan opladen: het gros van de opwarming komt uit de zon. Idd niet dramatisch maar 'het stoort' me dat ik 500 à 1500W aan stroom moet 'verbruiken' vooraleer ik enig nut heb van de opgezamelde zonnewarmte.
Je schreef ook: "Volgens mij heb je 3/4 van het jaar de elektrische boiler niet nodig": daar zit het nu net: had eerder de elektrischte boiler afgekoppeld in de hoop om die circulatie op gang te kunnen brengen door de zonneboiler (die toch 50°C en meer haalt) maar wanneer ik dan de warmwaterkraan open zette & geduldig 20à 25lwater liet weglopen, kreeg ik totaal geen warm water terwijl er op het dak toch zo150l lag te wachten! Mijn voorlopige conclusie: zonder gedwongen circulatie krijg ik het niet waar ik het hebben wil?
'Een omschakelkraan' : de installatie bestaat en zonder kapwerk en schade vrees ik geen omschakelkraan te kunnen toevoegen.
Uw bemerking dat in de winter dat dak vat niet mag meewerken maakte ik zelf ook al. Geen vorstbeveiliging: staat in de regio Costa Blanca
Schema sturen? Ben leek en zie niet direct waar ik hier files of foto's kan meesturen
Ook met uw meedenken blijf ik eveneens mijn hersens pijnigen om enkel met een klein circulatiepompje dat water in beweging te krijgen zodat de verbruikte energie tot een fractie kan herleid worden van het huidige
Ik heb daar wel zonnepanelen liggen (ook op dat dak) die vlot 3500Wu opleveren maar daarvan heb ik een hap nodig voor de zwembadpomp ++ de warmtepomp om het zwemwater op een aangename 27° te houden. De opgewekte energie dekt meestal die lading wel als ik dat van kortbij opvolg. Niettegenstaande de stroom wel gratis is, stoort het me mateloos dat ik elektrische stroom moet verbruiken om dat door de zon opgewekt warm water te kunnen benutten ...
je moet je meter 'Energie' laten meten. Niet het vermogen. Het is alleen 'energie' dat relevant is te begrijpen hoeveel energie een oplossing gebruikt.
Dus: laat je energiemeter enkele dagen staan en kijk hoeveel energie (in Wh = Watt uur) je verbruikt. Dat hij ogenblikkelijk 625W verbruikt ik goed om te weten hoe zwaar je zekering moet zijn, maar is voor de rest weinig relevant. Je wil uiteindelijk weten hoe veel uren per dat de 625Watt gebruikt is.
En dan kunnen we eens een schatting doen hoe zinvol de oplossing is.
Fout van mij (met teveel dingen bezig, vrees ik): hij stond ingesteld als energiemeting. Er is enerzijds het ogenblikkelijk opgenomen vermogen maar dat is bekend : 1500W. Ik heb idd de energie in Wu gemeten. De elektrische boiler had telkens ca (amper) een 1/2 uurtje nodig om terug 'op te laden'. Sorry.
Voor de rest blijft het hele verhaal (en mijn ergernis aan nutteloos energieverlies overeind)
@luc,
Ik dacht dat je me nog een prive-bericht stuurde met wat cijfers; maar vind het nu niet terug.
Misschien moet je de info hier herhalen. Ik denk best hier, dan hebben anderen er misschien ook iets aan.