Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Aanzuiglucht D ventilatie en problematiek waterinsijpeling kelder

Reeds enkele jaren hebben we problemen met lekken in kelder en aanzienlijke waterinsijpeling ter hoogte van waar de ventilatiebuis voor aanvoerlucht doorheen onze kelderwand binnenkomt. Deze doorgang is onder de grond doorheen en betongegoten en gewapende keldermuur. Echter, bij veel regen en hoge watertafel hebben we dikwijls problemen.

We hebben dit al meermaals laten afdichten door gespecializeerde firma's maar we vermoeden dat door hoge watertafel en vermoedelijk speling op of beweging van de doorvoerbuis dat dit een probleem zal blijven. Onze kelder is al meermaals volgelopen met als gevolg veel schade.

We hebben een potentieel alternatief dat bestaat uit de buis voor de aanvoer van versie lucht van ons D-systeem op een andere plaats door onze kelder wand binnenbrengen die veel hoger gelegen is en waar water waarschijnlijk geen probleem zal zijn. De doorvoer doorheen de beton gegoten kelderwand die nog beschikbaar is echter enkel 5cm diameter wat dus zou beteken dat buiten aanzuigdiameter slechts 5cm is maar eenmaal binnen in de kelder kan dit terug verbreed worden tot 20cm om te koppelen aan ventilatie systeem/inlaat. 

Wij zijn ten einde raad en vroegen ons af of iemand ons kan aangeven of dit Ok is voor het ventiltie systeem ? Zal het nog werken? of zijn er andere potentiële problemen door dit te doen. (op dit moment kunnen we leven met een minder performant ventilatiesysteem (desnoods zetten we af en toe een raam open), alles is beter dan onze leefkelder die telkens onderloopt..

Of, als iemand kent in regio Tienen/leuven/vlaams Brabant<:Limburg die kennis van zaken heeft?

alvast bedankt bij voorbaat.

 

Kevin

 

Reacties

5 cm diameter is niet realistisch voor de aanvoer; de luchtweerstand is hiervan veel te groot (ik ga het in detail niet berekenen ;-)).  

Wat ik wel zou verzorgen; 

- doe een meting voor de stand van het grondwater.

- zorg dat de kelder idd beschermd wordt voor insijpelend water. Zorg voor dompelpomp en zorg dat alles op een  verhoog staat zodat als er water binnenkomt er geen schade is.  

- ik zou als alternatief een nieuwe invoer laten maken, eventueel buis in buis waarbij de ventilatie in een buis zit die eerst wel waterdicht wordt afgewerkt.  Danwel zelfs een uitbouw maken op de plaats van de invoer (zodat die doorvoer niet meer in de grond zit).

En ik zou vooral er een architect op zetten.  Firma's hebben altijd 'hun' oplossing, maar dat is daarom niet wat jij nodig hebt.  

Ps; had je geen garantie op een droge kelder?

Dankjewel Walter,

we hadden origineel ingenieurstudie gedaan alsook stand van grondwater, vandaar dat we beslist hadden om een volledig gegoten betonkelder te plaatsen (water op - 0.5 à -0.7m). Deze kelder had idd garantie op waterdichtheid en geen probleem mee gehad eerste jaar (tijdens bouwafwerking).

Op zeker moment heeft aannemer met architect beslist om doorvoer van ventilatiesysteem (diameter 200mm) doorheen keldermuur bovenaan de wand te steken aangezien onze technisch eruimte en ventilatiemotor in de kelder staat. Ze gingen ervan uit dat ze boven freatisch oppervlak zouden blijven (dus geen probleem volgens hen...).

Jammer genoeg zijn er dus wel problemen... telkens als het zwaar regent (afgelopen weken) hebben we lekkage. We hebben al meermaals waterdichtingsfirma laten komen die levenslang garantie gaven (ze gebruiken een soort PE zwembaddichting met vezels), maar dat hielp ook niet. Die firma was wel correct en heeft het al tweemaal opnieuw gerepareerd maar tevergeefs. Ondertussen hebben we een dompelpomp geplaatst maar water zit onder chappe/vloerisolatie en is er moeilijk uit te krijgen en nu hebben we ook schimmel owv hoge luchtvochtigheid (heb net ontvochtiger gekocht).

Natuurlijk komt een ongeluk niet alleen met aannemer die failliet en ook op pensioen is etc. en is 'niemand' aansprakelijk ... dat gezegd zijnde, op dit moment willen we gewoon een permanente oplossing (wat het ook moge kosten bij wijze van spreken). 

Ik zie niet waar ik hier een schema kan toevoegen/uploaden, maar er is een soort PE buis die van buiten naar het gat in de betonkelder wand is geplaatst) en deze is tegen de wand afgedicht (speciale dichting). Aan de binnenzijde ligt de galva ventilatiebuis 200mm diameter in de wand van de kelder en komt zo in de PE buis. Zowel aan buitenzijde alsook aan binnenzijde is dit afgedicht. Momenteel hoor ik dat er water in de galvabuis zit dus er moet iets doorgesijpeld zijn via buitenzijde dichting. Mijn vermoeden is dat de PE buis als het zeer veel regent 'drijft' op dat water omdat het grondwater net genoeg stijgt/verzadigd. Ik vermoed dat als gevolg hiervan er 'vermoeidheid' optreed in de afdichting en dat deze dan scheurt. De PE buis aan de buitenzijde ligt op gewone (gruis/aarde) en strekt een meter of twee eer die boven de grond komt om lucht aan te zuigen.

Ik denk dat ik 3 opties heb:

1) opnieuw dichten en blijven voortsukkelen (niet een echte optie gezien we dit al meermaals geprobeerd hebben)

2) Aanvoor lucht vooran huis halen en door gevel gaan net boven grond (geen last van grondwater en kan wel verbergen door plantjes voor meselwerk/muur te zetten qua zicht). Ik heb dit nog eens nagemeten en kan denk ik wel een diamter van 100mm als aanvoer doorkrijgen (dacht eerder 5cm wat een bestaande opening was, maar ik kan deze vergroten denk ik tot 100mm a 120mm). => Zou dit ok zijn om binnen te komen (slechts 0.5M dan kan ik verbreden tot 200mm eens ik binnen ben door de muur en dan met 200mm naar ventilatiemotor gaan)

3) structurele oplossing achteraan woning (huidge opening): misschien door een soort van beton te gieten en dar de buis in te leggen? Kan nieuwe beton voldoende dicht gemaakt /aangebracht worden op huidige beton kelder? Zal dit ook 'drijven'?

Probleem is dat we zelfs niet weten bij wie we terecht kunnen om dit probleem holistich te bekijken en aan te pakken momenteel. Enige raad hier is ook welkom

 

Alvast bedankt bij voorbaat,

 

kevin

 

 

Ik vreesde al dat er iets was met de oorspronkelijke aannemer. 

Paar opmerkingen:

- water dat je hoort; kan ook condensatie zijn.  Dat is niet absoluut abnormaal.  Wel moet er altijd een afvoer zijn voor het water in je verluchtingsbuis.

- dompelpomp; best maak je gat in je vloer totaan de waterdichtheid.  Dus onder chape isolatie en plaats je de pomp daar.  

Ik zou ook de architect toch nog eens aan het werk zetten en met hem/haar oplossingen overlopen.  

Als er idd een optie is de ingang hoger te plaatsen lijkt me dat de richting waarin je uit moet als de huidige oplossingen niet duurzaam zijn.  

Langs de andere; het bedrijf dat een waterdichte oplossing beloofde moet toch met andere oplossingen komen als hun oplossing niet duurzaam is.  

Beste Walter,

dankjewel voor de snelle reactie en de goede raad, dat helpt enorm om even gedachten uit te wisselen.

Mvg,

 

Kevin