Welke isolatie bij renovatie van een zadeldak?
Wij zullen mijn ouderlijke huis aankopen en deels renoveren. Ik zeg deels omdat het origineel een hoeve is uit 1921 die door mijn vader (die binnenhuisarchitect was) in 1977 heropgebouwd is. Er is, voor die tijd, best wel wat isolatie aangebracht waaronder 8 cm in de spouwmuur en 6 cm rotswol in het dak. Het onderdak zijn menuiserite platen (asbest) en zal dus ook verwijderd moeten worden.
De binnenkant van de hoeve is ook door de jaren heen nog verder gerenoveerd en de afwerking is mooi. Hierdoor willen we dus zeker van de binnenkant afblijven en het dak van buitenuit gaan isoleren. We botsen echter op het gegeven dat als we voor een ecologische isolatie willen kiezen, dat we een enorme dikte nodig hebben om goed en volgens de wettelijke normen te isoleren. Wat maakt dat we gevels en schouwen zouden moeten opmetsen, raampjes in de gevel dichtmetsen en daardoor het volledige uitzicht gaan veranderen. Dit is ook een serieuze extra hap uit het budget. De ecologische isolatie is op zich al duurder.
De aannemer stelt Gutex ultratherm isolatieplaten voor, maar hiervan hebben we minstens 16 cm nodig (en dan komen we nog niet aan de norm voor een premie) terwijl we eigenlijk maar plaats hebben voor maximum 12 cm zonder veel extra aanpassingen. En dan is de vraag nog of de dakstructuur sterk genoeg is om de 16 cm Gutex te dragen. Twee x 6 cm PIR (6 cm tussen de balken + 6 cm er op) zou ons zelfs boven de wettelijk norm brengen. Maar uiteraard worden we niet enthousiast van PIR ... Iemand nog oplossingen of ervaringen die ons kunnen helpen?
Je moet toch het dak eraf halen. Dan kan je volgens mij net zo goed het dak wat verhogen en er een spantendak op zetten, hoog genoeg opdat de isolatie dikte genoeg kan zijn.
Ik beweer dat je dan niet hoger moet hoger metsen, het kan volgens mij altijd met bv hout/trespa... afgewerkt worden als er idd ergens openingen in de opbouw komen.
Ik zou ook niet kijken wat de regelgeving voorschrijft maar nat wat jullie als isolatie doel zinvol zien (naar energiebesparing in winter en zomercomfort). Zelf vind ik wat de regelgeving voorschrijft niet voldoende.
Eventueel heb je een bouwvergunning nodig om het dak te verhogen.
Ik begrijp dat dat de kosten kan verhogen, wel wat werk zal geven langs binnen (bv de ramen zullen hoger komen), maar ik denk dat het de enige optie is om correct te gaan isoleren.
Bedankt walter-8 voor je reactie.
We waren eigenlijk niet van plan om het hele dak eraf te halen omdat we vrij zeker zijn dat de constructie nog in orde zal zijn. Ik veronderstel dat met het plaatsen van een spantendak ook de volledige binnenafwerking terug moet gebeuren. Ook dat is niet de bedoeling want die is nog volledig in orde.
Je plant toch wel de pannen weg te halen, nieuw onderdak...
Dan ligt het dak open en kan je valies planken plaatsen.
En als de constructie idd goed is, moet die niet afgebroken worden, enkel verhoogd.
Ik gok dat je momenteel een dak hebt dat bovenaan en onderaan steunt op dikkere dwarsbalken (zoals de oude opbouw meestal is). Kepers liggen van onder naar boven. Je kan tegen deze kepers een valiesplank/spanten plaatsen van de nodige hoogte.
En ik gok nog even dat er onder de bovenste kepers momenteel nog een rij kepers onder zit met de dakafwerking en de huidige isolatie (of de isolatie zit in de bovenste rij kepers).
Ik benoem deze werkwijze omdat we dat hier ook gedaan hebben. Enkel is momenteel de zolder niet afgewerkt. Alleen hebben we zo voor ooit als we zolder in gebruik zouden nemen, voldoende ruimte om te isoleren (en de opbouw is zo dat de buitenmuren ooit een goede 15cm kunnen geïsoleerd worden).
Mijn punt is vooral het ineens goed te doen. Met een dak dat niet dik genoeg is, kan het volgens mij niet.
Ik ben zelf ook niet zo een fan van PUR in een houten dak omdat dat niet dampopen is en ik op termijn geloof dat het daarom geen goede oplossing is.
Ik zou ten zeerste overwegen om het dak met de veluxramen nu te laten zoals het is, ook de asbestplaten hoeven daar de eerste 15 jaar zeker niet verwijderd te worden. Die kunnen daar geen kwaad.
Met het geld dat je daarmee uitspaart kan je dan beter aan de binnenkant extra isolatie en een nieuwe binnenafwerking voorzien. Het is niet omdat de binnenafwerking er nu mooi uitziet dat je die niet opnieuw mooi kunt maken.
De buitenkant, het dakvlak met de de dakramen, goten en oversteken ziet er nu ook te mooi en degelijk uit om het allemaal af te breken om het te verhogen. Een verhoging die het uitzicht van het gebouw, zoals je zelf al vreesde, enkel maar minder esthetisch zal maken
Niets belet u om in de toekomst alsnog de pannen, panlatten en onderdak te verwijderen om er dan bijvoorbeeld isolerende onderdakplaten te voorzien met herplaatsen van het pannendak.
Ik denk niet dat het geval moet zijn; de esthetische kwaliteit zit nu in de rustieke kwaliteit van de dakpannen; 10cm hoger komen gaat dat niet veranderen door de nok iets verhogen, door de dakgoot iets te verplaatsen...
@walter-8, bedankt om de werkwijze van jouw dak te delen. Ik ga dit zeker met de dakwerker bespreken. Mag ik vragen welke isolatie je hebt geplaatst?
@charel, we hebben inderdaad ook overwogen om eerst aan de binnenkant extra te isoleren. Dat is echter niet overal mogelijk. De badkamer zit onder het schuin dak en is al niet erg groot. Als we daar nog moeten verlagen, gaat de ruimte oncomfortabel worden. Momenteel is de zoldering overal afgewerkt met donkere houten planchetten die op de slaapkamers ook doorlopen tot op de grond. Het zou een serieus werk zijn om dit allemaal af te breken, te isoleren en dan terug af te werken.
Het dak is nu zeker niet in slechte staat. De veluxramen zijn wel van 1978... die zijn niet meer zo goed maar kunnen ook nog wel even mee. We zouden dus op zich het dak nog wel kunnen uitstellen. We hebben ook label D dus er is niet direct iets nodig. Het vervelende aan de asbest is dat we geen zonnepanelen mogen plaatsen. En met een elektrische auto vind ik dat toch aangewezen. Dus dat maakt dat we toch niet kunnen wachten ...
Ik ben er dus nog niet helemaal uit. Ik denk wel dat het verhogen van het dak esthetisch een verschil zal maken, dus daar heb ik mijn twijfels bij. We hebben in de voorgevel ook leuke ronde raampjes die dan dicht zullen moeten omdat het verhoogde dak dan voor de raampjes zal komen. En dan kom ik om de dikte van de isolatie te beperken toch weer op PIR. Of ik lees ook iets van resol isolatieplaten maar dat ken ik niet dus dat moet ik eens opzoeken.
Voor de duidelijkheid; ons dak is niet geisoleerd; de isolatie zit in de zoldervloer.
Misschien nog wat opmerkingen om het moelijk te maken;
- dat je dak nog in orde is; ik zou zeggen omdat het goed dampopen is? Een reden voor mij om dampdichte isolatie te vermijden.
Resol is een goede isolatie-optie maar voor zover ik weet niet voor zadeldaken; het kan niet goed tegen water.
- is je binnenafwerking momenteel voldoende dampdicht om goed te gaan isoleren?
- het is niet slecht de 50 jaar oude veluxen te vervangen.... ;-).
Je loopt volgens mij tegen de limieten van wat je als particulier en aannemer goed kan uitwerken. Ik zou een ontwerpexpert erbij halen.
Eventueel een architect. Er is nog wat regionaal goedkoop expertise te krijgen via energiehuizen;
https://mijnenergiehuis.be/#energyhous-map-section
Of ook
https://www.fluvius.be/nl/benoveren/benovatiecoach
Ik ben benieuwd hoe het verhogen van je dak ronde ramen gaat verstoppen ;-).
Dag Walter-8
momenteel is er 60mm rotswol aangebracht tussen de houten constructie. En dan een onderdak van menuiserite (met asbest). Volgens mij dus vrij goed dampopen? De binnenzijde is afgewerkt met hout. Goede vraag of de binnenzijde voldoende dampdicht is om extra te isoleren .... dat zal ik nog moeten achterhalen.
We zouden wel werken met een renovatiefirma waar ze ook wel een ontwerpteam hebben. Ik hoop dus daar wel op de nodige expertise te kunnen rekenen. Ik vind het alleen zo boeiend dat ik zelf ook graag meezoek naar oplossingen. Ik weet ook gewoon graag wat we aan het doen zijn :-)
De aannemer stelt nu voor om de rotswol te vervangen door nieuwe rotswol van 60mm en dan bovenop extra te isoleren met 60mm PIR platen. Die dan niet dampopen zijn ...
Kingspan heeft nu wel een resol dakplaat Kooltherm die dampopen is en speciaal geschikt zou zijn voor hellende daken. En ze zou met 60mm beter isoleren dan PIR. Waardoor ik dan toch aan de waarde zou komen om aanspraak te maken op een premie voor isolatie en asbestverwijdering. In vergelijking met de kostprijs van het dak niet zo veel, maar alle beetjes helpen.
En ik denk inderdaad ook dat de Veluxen wel aan vervanging toe zijn :-)
Jammer dat ik geen foto kan toevoegen wat betreft je nieuwsgierigheid bij de ronde raampjes. Ik probeer het uit te leggen. Het dak bestaat uit twee delen die verschillen in hoogte. Als je voor de hoeve staat en je kijkt op de kopse kant, zie je het hoogteverschil tussen de 2 delen. In het stukje muur tussen het laagste en hoogste dak zijn twee ronde raampjes aangebracht die boven in slaap- en badkamer uitkomen. Als we dus het het dak verhogen met meer dan 60mm komt het laagste deel van het dak voor deze ronde raampjes. Dan zouden deze dus moeten dichtgemaakt worden. Ik zou dat jammer vinden omdat ze nogal typerend zijn voor de woning.
Ik heb al door dat dit een (boeiend) proces van compromissen gaat worden :-)