Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Vochtigheid kelder verlagen ?

We zitten met een probleem dat blijkbaar zeer moeilijk op te lossen en dat is een te hoge luchtvochtigheid in onze kelder tijdens de zomermaanden.

We hebben momenteel een vochtigheid in huis van +-55% en in de kelder is dit +- 70% tot soms 75%.

Het gevolg is dat we in de kelder een muffe geur hebben en dat we regelmatig zaken tegenkomen die we moeten weggooien omwille van de schimmel.(schoenen, rugzakken enz)

De betonnen kelder zelf is kurkdroog en heeft een oppervlakte van +- 150m² of 345m³ en bestaat uit 6 ruimten die allemaal met elkaar in verbinding staan. Ook zijn er 12 verluchtingsgaten voorzien die we soms openmaken of dichtmaken maar dit maakt blijkbaar allemaal niets uit. Ook hebben we al eens een ventilator in één van de gaten gestopt die constant lucht uit de kelder trok maar ook zonder resultaat.

Enkele jaren geleden hebben we ook een wp-boiler in de kelder geplaatst en we hoopten dat deze de lucht voor een stuk droger zou maken maar ook dit maakt geen verschil.

We hebben ook al gedacht om een luchtontvochtiger in de zomermaanden in de kelder te plaatsen maar dat verbruikt blijkbaar enorm veel energie. Misschien als je dergelijk toestel op bv 60-65% kan instellen en deze moet maar een uurtje of twee draaien per dag het nog wel haalbaar zou zijn.

Andere optie waar we aan dachten is van een soort ventilatiesysteem die de buitenlucht eerst ontvochtigd vooraleer deze wordt binnen geblazen.

Het is een probleem dat zich al vele jaren voordoet maar we zouden dit nu toch eens definitief willen oplossen. De kelder wordt deels gebruikt als extra woon, ontspanningsruimte.

Het betreft dus een woning van 2002. Ligging is net buiten het centrum in een open bebouwing.
Kelder bestaat uit 30cm dikke betonmuren. Binnenmuren bestaan uit betonblokken.

Op bijgevoegd plannetje zie je de gele lijnen.
In de betonnen buitenmuren zijn dit verluchtingsgaten van 160mm en in de binnenmuren zijn dit steeds openingen van 190x190mm.
Ik dacht van daar al eens twee ventilatoren gaan in te stoppen als test en deze dan 's nachts te laten draaien.

Wat denken jullie hiervan ?

Bestanden als bijlage
Reacties

De betonnen kelder zelf kurkdroog en hoort voor een deel ook als een woon/leefruimte gebruikt?  

De relatieve vochtigheidsgraad in de bovengrondse leefruimtes is 55 % en dan lijkt het me normaal dat die in de kelder rond de 70 % bedraagt. 

Omdat 55% op dit moment redelijk veel is heb ik het sterke vermoeden dat zowel die 55% bovengronds als die 70% ondergronds dezelfde oorzaak hebben, namelijk leefvocht dat niet snel of voldoende genoeg wordt afgevoerd omwille van een ondermaatse ventilatie van de woning als geheel.

Je mag dit niet zien als een kelderprobleem maar als een woningprobleem ivm de ventilatie.

 

Wat is de temperatuur in de kelder?  

Op het eerste zicht lijkt mij 75% niet zo hoog.  

Bij mij in de (kleine) kelder gaat het naar 90%; maar die gebruiken we dan ook enkel voor zaken die daar tegen kunnen; 

Temp nu rond de 20 graden, vochtigheid 70-73%.

Muffe geur.

Bij ons ook vocht in de kelder. Eigenlijk lijkt de bouw van de kelder gelijkend op basis van jouw beschrijving.

Hier is het ook frustrerend dat er zaken verloren gaan door het vocht.

Gisteren heb ik het bezinkputje van de regenpijpen opengemaakt en blijkt dat daar een obstructie zat die het water hoger in de leidingen liet staan. Vermoedelijk liep er rondom het huis water uit de leidingen die dan extra druk gaven op de muren.

Nu ben ik tijdelijk de kelder aan het drogen met een geleende ontvochtiger. We hebben de vochtigheid al laten zakken van 86%naar 73%. Daarna kan ik zien of het beter is geworden en stabiel blijft

Hopelijk vinden jullie ook een oorzaak die dan het probleem doet verdwijnen.

 

 

 

volgens mij is het muffe toch enkel een gevolg van te weining ventilatie.  Zeker als je de kelder als 'droog' beschrijft.

Ik kan alleen maar zeggen van meer te ventileren, eventueel geforceerd.  In mijn ouderlijke woning zat de vochtigheid ook rond die waarde maar ik heb dat nooit als 'muf' ervaren.  En er was wel voldoende ventilatie.

We zijn enkele firma's aan het contacteren om de zaak eens te bekijken. Wanneer de wp-boiler enkele uren gedraaid heeft is de vochtigheid gedaald naar 67% maar dit is ook vooral plaatselijk en geen 2 ruimtes verder.

Het zijn 2 zaken dat de wpb doet; hij laat de temperatuur dalen en ontvochtigd.  En ontvochtigd zo goed dat ondanks de lagere temperatuur de relatieve luchtvochtigheid toch ook haalt.  Maar ik verwacht dat na enkele uren alles terug gestabiliseerd is.  Die enkele liters van de WPB maken ook niet het verschil.  

In  blijf bij mijn punt dat je zal moeten ventileren langs alle ruimtes.  

 

Ter info; even gekeken; momenteel is het in mijn garage een goede 20 graden en 80% luchtvochtigheid. 

Daar het ik absoluut geen probleem met 'vocht'.  Het is er wel goed geventileerd. 

De muffe geur komt door te weinig ventilatie daar ben ik bijna zeker van.

Echter wanneer ik extra ventileer komt er meer warme lucht binnen dat zich afzet op de koudere materialen in de kelder waardoor er condens hierop komt en tenslotte schimmel.

Ik dacht eerst van vooraan het huis door een grote ventilator lucht binnen te zuigen tot op de grond en dan achteraan de kelder weer een grote ventilator te plaatsen die bovenaan de vochtige lucht buiten blaast.

Maar of dit dan ook impact gaat hebben op de andere plaatsen in de kelder betwijfel ik net als in het midden van de kelder één ontvochtiger gaan plaatsen.

Heel de woning gaan opbreken om overal ventilatie te gaan plaatsen begin ik niet aan.

 

Die condens zal afhangen van het seizoen.  In de winter is dat zeker niet zo.  Dan komt koudere lucht binnen die opgewarmd relatief droog zal zijn.  

Nu het in de zomer 20 graden is in de kelder, zal er ook geen condens.  Volgens mij heb je hoogstens in de lente als de kelder eventueel koud is en er een warmere relatieve vochtige dag is, condens door condensatie van de buitenlucht.  Maar dan toch enkel als de kelder kouder wordt dan 15°C.  

Volgens mij is het momenteel echt onmogelijk met verluchting condens te krijgen.  

Kortstondig kan het eventueel wel, maar dan lost ventilatie dat in de loop van 24u op.

Ofwel is je luchtvochtigheidsmeter niet nauwkeurig.  

Ik meet op een viertal plaatsen in de kelder met 4 meettoestellen en momenteel is de temp tussen de 20,5 en 21 graden. Luchtvochtigheid tussen de 70 en 75. Momenteel is de luchtvochtigheid buiten blijkbaar laag.

Ik heb net nog maar eens de aansluiting van de wp-boiler aangepast, lucht uit de kelder zuigen en deze naar buiten afvoeren.

Ook heb ik één ventilator achteraan in de kelder in een verluchtingsgat geplaatst die nu constant lucht uit de kelder zuigt en voor een betere luchtstroming zou moeten zorgen alhoewel dit volgens mij veel te weinig is.

Zoals eerder gezegd is misschien door twee zware ventilatoren te plaatsen(één lage aanvoer en één hoge afvoer) in de luchtgaten wel deels de oplossing.

Namiddag testje gedaan. Ventilator lucht laten binnen blazen. Ruimte met 75% vochtigheid daalde naar 68% Andere ruimtes verderop van 75% naar 73% , nog andere van 70% naar 68%.

Ik zal dus toch in deze richting moeten verder zoeken.

Zolang je dit blijft beschouwen als louter een kelderprobleem zonder hierbij ook de overige slecht geventileerde woonruimtes te betrekken ga je het probleem nooit op een definitieve en degelijke manier kunnen oplossen. Het blijft dan bij experimenteren zonder het gewenste resultaat te bekomen.

Een goede manier is:

- 1 ruimte als afvoer ruimte beschouwen en daar lucht uitblazen

- in alle andere ruimten regelbare ventilatieroosters plaatsen en die afregelen zodat iedere ruimte voldoende ventilatie heeft.  Dat wil ook zeggen dat er tussen ruimten doorstroming moet  zijn.  

Dat gezegd zijnde; hoe is de rest van de woning geventileerd? Want eventueel kan je zorgen dat de woningventilatie ook de kelder correct ventileert.

 

We moeten hier nog eens goed bekijken hoe we het gaan oplossen.

Ik was zelf aan het denken aan 3 aanvoerende ventilatoren(3 a 500m³/u) vooraan in de kelder op de grond die op gepaste tijden lucht binnen blazen. Indien dit niet voldoende is achteraan 2 extra afzuigende ventilatoren bovenaan tegen het plafond die de lucht daar gaan wegzuigen zodat er een algemene doorstroming in de kelder komt. De overige luchtgaten in de kelder eventueel dichtmaken ?

Andere optie zou zijn de ventilatoren vervangen door 1 ventilatiebox die op dezelfde 3 plaatsen lucht gaan binnen blazen. Voordeel zou zijn dat deze automatich op de juiste moment lucht gaan binnen brengen.

https://ibb.co/HFpTswc

Het spijt me dat ik u misschien ontmoedig, maar ik vrees dat al uw experimenten een teleurstellend resultaat gaan geven.

Je voorziet in uw "experiment" enkel voor de ondergrondse woonruimtes in de kelder drie ventilatoren die elk 300 à 500 m³ per uur lucht verversen? En op een manier waarbij de rest van de woonruimtes nog altijd ondermaats geventileerd wordt?

Je moet weten dat je met een systeem D in alle ruimtes van gans de woning van onder tot boven de lucht kunt verversen met ongeveer 150 m³/uur en een negatief verbruik omdat je ondertussen ook nog eens de warmte van de vertrekkende lucht terugwint.

De hogere vochtigheidsgraad in uw woonkelder met droge muren en vloeren is enkel het gevolg van het niet voldoende afvoeren van het leefvocht uit alle bewoonde ruimtes van onder tot boven.