Zonneboiler en elektrische bijverwarming
Wij hebben een zonneboiler met elektrische bijverwarming in de vorm van een natte elektrische weerstand. Deze blijkt na een tijd stuk te gaan omdat er teveel kalk in de boiler zit. De weerstand die er nu in zit is na 4 maanden al stuk. Dat we de boiler moeten ontkalken weten we intussen, maar in afwachting lees ik graag van jullie of het normaal is dat zo een weerstand snel stuk gaat door corrosie.
4 maand is wel erg snel, zelfs als er veel kalk in het water zit. Hangt er natuurlijk ook wel van af hoeveel water er door opgewarmd werd over die periode. Maar ik heb wel al gehoord van natte weerstanden die de geest gaven na een maand of 10 (regio Brussel, zeer hard water).
Zelf hebben we de handdoek gegooid en uiteindelijk een ontharder laten installeren, naast sanitair warm water hebben we ook een aantal toestellen zoals een stoomoven en dat ontkalken was op den duur een gedoe. Als je dat mocht overwegen, zorg dat hij goed gedimensioneerd is, veel firma's komen aan met een exemplaar dat wel goedkoop is maar te klein.
Wij gaan ook de handdoek ik de ring gooien en een ontharder laten plaatsen.
Wel frustrerend: algemeen wordt gezegd dat je met een zonneboiler veel technische problemen hebt. Dit is mijn tweede (in een andere woning) en beide werken perfect. Problemen krijg je elke keer met de bijverwarming, dus niet met de zonneboiler.
Wij hebben een tweede spiraal in de boiler die nu niet gebruikt wordt omdat we elektrische verwarming hebben. Ik hoop ooit een systeem te vinden met bvb een warmtepomp voor de bijverwarming.
Tot welke temperatuur liet je de boiler opwarmen?
Kan je doormeten welke weerstand de weerstand geeft?
4 maanden is wel zeer snel; dat lijkt me eerder een productiefout. Je zou nog garantie moeten hebben.
Opwarmen tot ongeveer 65°C. De weerstand meten zal ik wel eens doen.
Zo snel lijkt me ook abnormaal maar men schuilt achter het argument van de kalk…
Tenzij de weerstand letterlijk in de kalk zit zie ik geen reden.
En als de weerstand in de kalk ligt, hadden ze die moeten verwijderen bij installatie...
Daar is over gesproken. De weerstand zit echter horizontaal door een opening in het midden van de boiler. Hoe krijg je de kalk eruit? De technieker zei dat best gespoeld werd met azijn. Wel zo een 100l azijn nodig.
Normaal ligt de kalk onder in de boiler en als je de boiler laat leeglopen komt zowat alles eruit.
Daarvoor heb je best wel een grotere opening onderaan de boiler nodig.