Ventilatie kelder/kruipkelder

Wij hebben een relatief vochtige kelder die voor de helft bestaat uit kruipkelder (twee ruimtes met telkens een natuurlijke afvoer/toevoer) en een gewone kelder (met 4x afvoer/toevoer). We vragen ons af of het nuttig/correct is om in de kruipkelder mechanische afvoer te doen en in de gewone kelder de natuurlijke werking te behouden. Of is het nodig dat een natuurlijke luchtstroom ontstaat via beide kanten? Mechanische afvoer voor de gehele kelder is wellicht overdaad?

Alvast bedankt voor jullie meningen!

Reacties

Tegengestelde wanden van een woning zouden naar 't schijnt gemiddeld een relatief hoog luchtdrukverschil hebben. Die zou je kunnen gebruiken om op natuurlijke ventilatie te ventileren.

Zelf zou ik indien mogelijk natuurlijk ventilatie verkiezen, vooral in de hoop minder verbruik, geregel en onderhoud te hebben. Zijn de vloeren boven de kelder goed geïsoleerd?

Het luchtdrukverschil is inderdaad iets waaraan we ook dachten. Al is het in de kruipkelder misschien wat beperkter qua debiet (de afvoer ligt onder een terras op tegeldragers en één van de twee moet daarbij een afstandje afleggen).

Minder verbruik en onderhoud zou inderdaad de voorkeur genieten. Het plafond van de kelder is volledig beton, m daarbovenop ongeveer de helft een oude houten vloer die we hebben ingeblazen met cellulose (8-10cm). Voor de rest is er geen vloerisolatie. We hebben in de kruipkelder al gedacht aan schelpen om de luchtvochtigheid wat in toom te houden, maar dan moet we zeker zijn dat de leidingen nog enigszins bereikbaar of net definitief zijn. Een andere optie zou zijn om mulltipor aan de onderkant te plaatsen waar er binnen geen houten vloer is.

EDIT: mijn vorige commentaar leek me fout en heb ik verwijderd. Isoleren met multipor onderaan lijkt inderdaad mogelijk een goede oplossing, dan breng je de betonnen vloer mee in het warme gedeelte. 
Ik schat dat dat beter is dan enkel isoleren in houten roostering omdat daar condens zou kunnen voorkomen tegen de koude betonnen vloer aan. Mijn naïeve visie, ben geen specialist.

Indien de oppervlakte van de spleten tussen de tegels/planken op het terras relatief groot of groter is dan de oppervlakte van het gat in de wand onder het terras, dan schat ik dat de relatieve luchtdruk er nog steeds voor een doorstroming kan zorgen. Kan je dat testen met een wierookstokje of een kaars oid? Indien nog geen tegenovergestelde opening een tegenovergestelde deur of raam boven open zetten. Uiteraard is dergelijke natuurlijke verluchting veel onregelmatiger dan een gestuurde verluchting. Ik zou dat eerst proberen en indien onbevredigend resultaat dan pas verder kijken voor een andere oplossing als bv een gestuurde verluchting.

Zeker geen slecht advies wat betreft het ontstaan van condens aan de binnenzijde van de betonnen vloer. Er is toen niets gezegd van een damprem, maar extra zekerheid inbouwen met isolatie, kan nooit kwaad.

De oppervlakte van de spleten lijkt me inderdaad groter dan de gaten naar de kelder toe. Goede tip van de kaars, ik ga er eens mee aan de slag!